Israëlische artsen proberen gewonden uit Gaza te helpen

Sunday, July 22, 2018 |  Elizabeth Blade
Het is geen nieuwtje meer dat Israëlische artsen naar Gaza komen’, zegt Mohammed uit Gaza. Zijn werkelijke naam moeten we verborgen houden in verband met de veiligheid. Hamas staat niet toe dat Gazanen contacten hebben met medisch personeel uit Israël.

Delegatie van Israëlisch-Arabische artsen vlak voor vertrek naar Gaza. (Foto: Salah Hai Yahya, directeur PHR-I mobile kliniek).

'De Israëlische artsen komen om de twee maanden, brengen medicijnen en doen wat zij kunnen. Maar het is lang niet genoeg om de grote nood hier te lenigen.’ De situatie in Gaza is penibel. Het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid heeft al gewaarschuwd dat er een epidemie kan ontstaan door gebrek aan medicijnen. Deze situatie wordt nog verergerd door de gewelddadigheden aan de grens met Israël sinds 30 maart jl., bekend als ‘de grote mars van de terugkeer’. Bij pogingen om het grenshek te doorbreken, vonden ruim honderd inwoners van Gaza de dood en vele duizenden raakten gewond. Het gebrek aan medicijnen en de grote aantallen patiënten hebben de gezondheidszorg in Gaza aan de rand van de afgrond gebracht.

Maar niet iedereen heeft de hoop verloren. Ran Goldstein is vicepresident van de Israëlische organisatie Physicians for Human Rights Israel (PHR-I). De organisatie probeert om in de Palestijnse gebieden en in de Gazastrook medische hulp te bieden. PHR-I probeert inwoners van Gaza de nodige medische hulp te bieden. Dat doen zij onder meer door het trainen van lokale artsen, het houden van seminars, het verstrekken van medicijnen en operatieve ingrepen.

Goldstein: ‘Dit is onze manier om solidair te zijn met de mensen in Gaza.’ Alleen Arabische artsen uit Israël kunnen Gaza binnengaan. Toch hebben meerdere Joods-Israëlische artsen hun interesse getoond om medische hulp te bieden in Gaza. Maar het Israëlische leger geeft geen toestemming aan Joodse artsen voor zo’n bezoek vanwege het gevaar van ontvoeringen door Hamas.

Goldstein benadrukt tijdens het telefonisch interview met Israel Today dat Israëlische artsen de afgelopen twee jaar honderden patiënten hebben geholpen in Gaza. Goldstein: ‘De terugkoppeling die wij hebben ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid en van inwoners is heel positief. Wij ontvingen brieven en video’s en werden hartelijk bedankt voor onze hulp.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juli-augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.