Wapanstilstand na dood van soldaat en luchtaanvallen

Sunday, July 22, 2018 |  Dov Eilon
De twintigjarige Israëlische militair Aviv Levi van de Givati-brigade werd vrijdag bij het grenshek in de Gazastrook door Arabische sluipschutters doodgeschoten. Dit ernstige incident werd beantwoord met intensieve Israëlische luchtaanvallen op in totaal 60 doelen van Hamas, waarbij vier Hamas-leden werden gedood en nog eens 120 gewond raakten.

In de nacht van zaterdag vroeg Hamas vervolgens om een wapenstilstand en verplichtte zich ertoe alle terroristische activiteiten te staken, met inbegrip van het gebruik van vuurvliegers. Sinds gisterenochtend is het weer rustig in het zuiden.

Vrijdag waren alle aanwijzingen dat Israël op het punt stond een nieuw offensief in Gaza te lanceren. Het begon met de melding van een incident aan de grens. Sluipschutters hadden geschoten op een groep Israëlische soldaten vanuit Gaza. Dit was het ernstigste incident sinds operatie Tzoek Eitan vier jaar geleden.

De Israëlische luchtmacht reageerde vervolgens met zeer intensieve aanvallen op in totaal 60 doelen van Hamas. Zo zijn enkele commandoposten en andere Hamas-infrastructuren volledig verwoest. Onder de aangevallen doelwitten bevonden zich wapen- en uitrustingsopslagplaatsen, trainingsfaciliteiten, observatieposten, controlekamer en het kantoor van de commandant van het hoofdkwartier van het Hamas bataljon in Chan Junis. Ook een ander hoofdkwartier in de noordelijke Gazastrook raakte zwaar beschadigd. Volgens berichten zijn bij de Israëlische aanslagen 4 terroristen om het leven gekomen en 120 gewond geraakt.

Beelden van enkele aanvallen door de Israëlische luchtmacht.

Zaterdagochtend verklaarde zei een woordvoerder van Hamas dat men instemde met een wapenstilstand met Israël. Egypte en de Verenigde Naties hebben er daarvoor bij Hamas op aangedrongen voor rust te zorgen. Hamas stemde er ook mee in een einde te maken aan de vliegerterreur. Al in de nacht van vrijdag op zaterdag was het stil gebleven, zodat het Israëlische leger de bewoners in het zuiden vroeg het gewone leven te hervatten.

Zaterdagavond werd de naam van de gevallen Israëlische sergeant Aviv Levi uit Petach Tikva bekend gemaakt. Hij is de eerste Israëlische militair die in het huidige conflict werd gedood. Zijn ouders en twee broers of zussen waren op vakantie in Italië toen ze het tragische nieuws kreeg. Dat was ook de reden waarom het zo lang geduurd heeft voordat de naam bekend werd. Aviv zou op het punt staan zijn militaire dienstplicht te beëindigen en zou over twee weken zijn 21e verjaardag hebben gevierd. Toen de terroristen op hem schoten, droeg hij een keramisch vest, maar het was niet bestand tegen het schot. Zijn dood werd ter plaatse vastgesteld. Aviv wordt zondag om 12 uur 's middags plaatselijke tijd begraven op de militaire begraafplaats in zijn woonplaats.

Het snelle einde van deze escalatie en de huidige rust in de Gazastrook tonen aan dat Hamas de controle heeft over wat er gebeurt. Nu is in het zuiden de rust hersteld, maar niemand twijfelt eraan dat er een volgende 'ronde' zal komen. Daarom is niet iedereen in het zuiden tevreden over het resultaat van de laatste ronde op vrijdag. Velen zouden bereid zijn geweest om in de veiligheidskamers te blijven zitten om het Israëlische leger in staat te stellen Hamas eindelijk met verdere klappen op de knieën te krijgen. Want ook nu weer waren er geen winnaars, alleen verliezers.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.