Groeten uit Israël – Rust tot de volgende ronde

Sunday, July 22, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Het is niets geworden met dat rustige weekeinde. Dat wil zeggen, de shabbat was een rustige shabbat, zonder ballonnen, vliegers en raketten. De bewoners van het grensgebied naar de Gazastrook konden deze rustige shabbat zelfs aan het Zikimstrand doorbrengen, dat anders altijd afgesloten werd wanneer het onrustig was. Maar deze rustige shabbat heeft niemand hier bij ons gelukkig gemaakt, nadat vrijdag de 20-jarig Israëlische militair Aviv Levi bij het grenshek door Arabische scherpschutters werd doodgeschoten.

Toen vrijdag op tv over intensieve aanvallen door de Israëlische luchtmacht werd bericht, waren wij er allemaal van overtuigd dat het nu begint, de operatie in de Gazastrook, een nieuwe Gaza-oorlog. De aanvallen zouden een reactie zijn op een voorval bij het grenshek, stond in de eerste berichten. Arabische scherpschutters zouden op een groep Israëlische militairen hebben geschoten. Op alle Israëlische tv-zenders waren speciale uitzendingen, experts en ervaren journalisten waren in de studio bijeen en spraken over de situatie in het zuiden en het nu naar alle waarschijnlijkheid beginnende offensief van het Israëlische leger in de Gazastrook.

Op dat moment was de dood van de Israëlische militair nog niet gemeld. In plaats daarvan sprak men van een 'ernstig incident' aan het grenshek (zie het nieuwsbericht voor details over de gebeurtenissen in het weekeinde). Omdat we al wat ervaring hebben met dergelijke berichten, vreesde ik dat er wellicht een militair gesneuveld zou kunnen zijn. Want in het bericht sprak men er niet eens over of er gewonden waren. En dat is altijd een slecht teken. Pas na middernacht in de nacht naar de shabbat werd er gemeld dat een Israëlische militair door de schoten bij het grenshek om het leven is gekomen. Toen ik naar bed ging, was ik er zeker van dat we nu voor een nieuwe Gaza-oorlog staan.

Maar toen ik vroeg in de ochtend van de shabbat de tv aanzette, was ik in eerste instantie verrast dat er een nieuwe wapenstilstand was afgekondigd. De aanvallen van de Israëlische luchtmacht schijnen Hamas toch wel wat gestrest te hebben, zodat ze om een pauze hebben gevraagd; wellicht een soort 'time-out'. De burgers konden doorgaan met hun alledaagse leven, en het strand in Zikim werd weer geopend. Er kon een vredige shabbat beginnen.

In het zuiden is gisteren het dagelijks leven weer teruggekeerd. Het Zikim-strand (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Gisteravond werd dan de naam van de gevallen militair bekend gemaakt: sergeant Aviv Levi. Aan de ene kant moeten we nu wellicht tevreden zijn dat het niet tot een nieuwe Gaza-oorlog is gekomen, maar zo heel gelukkig zal vast niemand zijn. De dood van de jonge militair lijkt zinloos geweest te zijn. Als we daardoor nou nog op zijn minst Hamas definitief op de knieën hadden kunnen dwingen.
Maar anderzijds waren er bij een operatie in de Gazastrook wellicht nog meer Israëlische militairen gesneuveld. Dus zouden we er eigenlijk tevreden mee moeten zijn dat het in het zuiden nu rustig is, tot de volgende 'ronde'. De geur van de verbrande aarde zal ons nog een hele tijd begeleiden. Hopelijk zal het zuiden gauw weer groen worden.

Maar het is nu zomer, en de komende dagen zou het weer duidelijk warmer worden, nadat we gisteren en vanochtend vroeg een prettige lichte afkoeling konden bespeuren. Het zal dus nog een tijdje duren tot het zuiden weer groen wordt.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met voor het jaargetijde iets te lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,845 meter onder de zeespiegel.

Nu hebben we weer tijd om ons met andere problemen bezig te houden. Er is genoeg. Vandaag is het Tisha be’Av, de dag waarop we de vernietiging van de Eerste en de Tweede Tempel herdenken. Café’s, restaurants en uitgaansgelegenheden waren gisteravond al gesloten. Deze dag wordt ook gebruikt om met elkaar te praten, over ‘goede daden’ voor vrienden en de acceptatie van anderen. Op veel plaatsen worden nu gesprekskringen gehouden. Eigenlijk zou elke dag zo moeten zijn, dat we in ons binnenste kijken en over ons leven en onze relaties met anderen nadenken. In het Hebreeuws wordt dat Cheshbon Nefesh genoemd, de 'afrekening met de ziel'. Zo wens ik u een prettig zondag; probeert u eens wat Cheshbon Nefesh te doen. We zouden allemaal moeten proberen om de andersdenkenden en -gelovigen meer te accepteren. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jerusalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.