Groeten uit Israël – Gelijke rechten voor iedereen?

Thursday, July 19, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Was het niet pas donderdag? Deze week is razendsnel voorbij gegaan. Althans voor mij. Dat kan komen doordat ik de laatste tijd ondanks de zomervakantie vrij veel te doen had. Niet alleen hier op de redactie, maar buiten mijn werk. Steeds weer zijn er van die werkzaamheden die je moet verrichten, zoals bij instanties langsgaan, de Belastingdienst uitleggen dat hun computer zich heeft vergist toen hij mij plotseling astronomisch hoge vermeende belastingschulden trachtte op te leggen. Dan ga je naar het Belastingkantoor, legt de zeer aardige medewerkster van de Belastingdienst uit dat er hier iets misgegaan moet zijn; de aanmaning tot betaling van de computer – de computer heeft altijd de schuld – wordt ingetrokken, ik hoef me geen zorgen te maken. En toen kreeg ik gisteren weer zo’n door de computer opgestelde brief, die nog altijd eist dat ik moet betalen. Nu kan ik dus nog een keer naar de Belastingdienst gaan. Leuk is dat.

Maar ik wil niet alleen maar klagen. Vroeger moest je een vakantiedag opnemen als je naar een instantie wilde gaan. Heel erg was het bij het paspoortenbureau of bij het verkeersbureau. Als je überhaupt kans wilt maken om rond de middag klaar te zijn, dan moest je al heel vroeg bij de ingang staan om als een van de eersten een nummer te trekken. Het is trouwens maar goed ook dat men dat nummersysteem heeft ingevoerd. Want in de rij staan was hier bij ons in Israël altijd al een heel gedoe.

Er zit wat in, in deze video, weet ik uit eigen ervaring

Tegenwoordig is het lang niet meer zo erg. Veel dingen kun je nu thuis via het internet regelen, zoals het aanvragen van paspoorten en identiteitskaarten, rijbewijzen en kentekenbewijzen. De technische vooruitgang is indrukwekkend. Maar toch zal ik die beste belastingdienst nog wel eens moeten bezoeken. Die computer moet toch op een of ander manier aan banden te leggen zijn.

Een wet die zich bezighoudt met draagmoeders en die gisteren in de Knesset werd aangenomen, beheerst sinds gisteren het nieuws in onze media en leidde gistermiddag tot spontane demonstraties. Want in de wet wordt, tegen de vermeende belofte van premier Netanyahu in, alleen rekening gehouden met alleenstaande moeders die een kind willen hebben. Over mannen zegt de wet niets, wat betekent dat homoseksuele mannen nog steeds uitgesloten blijven van de mogelijkheid om via een draagmoeder een kind te krijgen.

Ik begrijp heel goed, beste lezers, dat het hier over een onderwerp gaat dat velen van u niet erg appreciëren en afwijzen. Maar toch houdt het ons hier in Israël bezig. En daarom schrijf ik u erover. Er niet over schrijven zou niet betekenen dat dit onderwerp bij ons niet speelt. Gisteren gingen dus talloze leden van de zogenaamde 'trotse gemeenschap' , en vooral homoseksuele mannen, de straat op om tegen deze wet te demonstreren omdat deze, zoals zij zeggen, mannen discrimineert. Waarom mogen vrouwen kinderen krijgen via een draagmoeder, en mannen niet, zeggen zij.

Het gaat hier om het draagmoederschap in Israël. Nog steeds moeten mannen daardoor in het buitenland, tegenwoordig vooral in de VS en in Canada, naar een draagmoeder zoeken. De hele procedure kan jaren duren en er komt heel veel bureaucratie bij kijken. Het gaat hier overigens niet alleen over homoseksuele mannen, maar ook over alleenstaande mannen die toch graag een eigen kind willen hebben. Het gaat om gelijke rechten voor iedereen. Waarom mag een vrouw in Israël een kind via een draagmoeder krijgen en een man niet? Dat is de vraag.

Netanyahu kreeg gisteren veel kritiek over zich heen omdat hij uiteindelijk, ondanks zijn belofte, vóór de wet en tegen de mannen had gestemd. Vervolgens haastte hij zich om een video te publiceren waarin hij verklaarde waarom hij voor de wet had gestemd die alleen over draagmoederschap ging en niet over mannen. Hij legde uit dat hij er eerst zeker van wilde zijn dat vrouwen draagmoeder mogen worden, want als hij daarbij ook de mannen in de wet zou hebben meegenomen, zou het wetsvoorstel er waarschijnlijk niet doorheen zijn gekomen, want niet alle coalitiepartijen zouden dan ingestemd hebben. Netanyahu beklemtoonde vervolgens dat hij, wanneer een afzonderlijke wet voor draagmoederschap voor mannen ingediend zou worden, die wet zou steunen.

Demonstranten gisteren in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Voor zondag hebben de leden van de LHBT-gemeenschap nu een staking uitgeroepen. Men voelt zich door de Staat in de steek gelaten, gediscrimineerd, zei een man gisteren in een interview op de radio. Hij had aan het leger geschreven dat hij zich niet voor de eerstvolgende reservistendienst zou melden als de Staat hem verder discrimineert. Hij heeft jarenlang met zijn reservistendienst in het leger de staat gediend, en voelt zich nu door de Staat in de steek gelaten, zei hij. Hij zou niet de enige reservist zijn die zijn reservistendienst nu zou willen weigeren. Deze stap, om de reservistendienst te weigeren, is al zeer omstreden; het gaat hier om de bescherming van de Staat en zijn burgers. Ik ben benieuwd hoe het nu verder zal gaan. Ook voor dit soort problemen moet het land een oplossing vinden.

En nu ben ik u nog het weer verschuldigd. Er is hier niets nieuws, het is warm, het is zomer. Hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, met een lichte temperatuur­daling, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 213,83 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.