Hamas beveelt te stoppen met vuurvlieger-terreur

Wednesday, July 18, 2018 |  Redactie Israel Today
De druk vanuit Egypte en de angst voor een Israëlische operatie in de Gazastrook lijken effect te hebben. Naar verluidt zou Hamas vandaag zijn leden hebben bevolen een einde te maken aan de terreur van de vuurvliegers en ballonnen, die de afgelopen drie maanden honderden branden in het grensgebied met de Gazastrook hebben veroorzaakt.

Afbeelding: Een vuurvlieger uit de Gazastrook op verbrande aarde in Israël (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90)

Hamas probeert ook de vuurvlieger-terreur buiten de gelederen van de eigen organisatie een halt toe te roepen. Hamas lijkt geen belang te hebben bij een verdere escalatie van de situatie. Nadat gisteren een heliumballon neerkwam op het schoolplein van een Israëlische kleuterschool, op korte afstand van de kinderen, leek het begin van een Israëlisch offensief in de Gazastrook slechts een kwestie van tijd. Het bevel om een einde te maken aan de vuurvlieger-terreur is daarom een puur tactische beslissing en wijst op geen enkele wijze op een verandering in Hamas' gedachten over Israël en zijn doel, de Joodse Staat te vernietigen.

De waarschuwingen van Egypte over een Israëlische operatie en de op handen zijnde energiecrisis in Gaza, die is veroorzaakt door de sluiting van de Kerem Shalom grensovergang voor de levering van gas en benzine, lijken Hamas ervan te hebben overtuigd dat een voortzetting van de vuurvlieger-terreur de situatie alleen maar zal verergeren.
De benzineprijzen in de Gazastrook zijn gisteren al sterk gestegen en men gaat ervan uit dat er morgen geen benzine meer zal zijn.

Hamas wil de vuurvlieger-terreur echter niet onmiddellijk, maar geleidelijk beëindigen. Een onmiddellijk einde zou in de ogen van velen op een overgave aan Israël lijken, vertelde een bron aan het Israëlische nieuwsportaal Ynet, dat ook meldde dat leden van de 'vuurvlieger-eenheid' van niemand orders accepteren en willen doorgaan met hun 'vreedzaam verzet'. (WIN-artikel).

Hamas heeft nog een ander probleem. De leiding van de terreurorganisatie in het buitenland zou hebben aangekondigd, de zogenaamde 'marsen van de terugkeer' niet langer financieel te kunnen ondersteunen. Tot nu toe zouden deze tientallen miljoenen shekel hebben gekost.

De grensovergang naar Kerem Shalom blijft echter, ondanks de laatste ontwikkelingen, zoals aangekondigd, tot zondag gesloten. Daarmee wil Israël te kennen geven dat het nog steeds geïnteresseerd is in het kalmeren van de situatie in plaats van een nieuwe ronde van geweld te beginnen.
De komende dagen zal blijken of de terreur van de vuurvliegers en de ballonnen echt spoedig tot het verleden zal behoren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.