Groeten uit Israël – Een ballon is (g)een speelgoed

Wednesday, July 18, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Er staat weer een nieuwe zomerdag op ons te wachten. We hebben ons enigszins aan de temperaturen gewend. Die zijn toch elke dag bijna hetzelfde. Daarom wil ik me niet zo lang met het weerbericht bezighouden, want vandaag wordt het toch weer net als gisteren en eergisteren en de afgelopen dagen.

Dus hier is, heel kort, het weer voor vandaag in Israël: Geen opvallende verandering ten opzichte van gisteren. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 31 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 213,82 meter onder de zeespiegel.

Sinds gisteren werkt onze airco op de eerste verdieping overigens weer. De installateur was gekomen en wij hadden geluk, hij had alleen te weinig koelgas. Niettemin liep het daarna ook nog niet allemaal goed, want ook de installateur is maar een mens en mensen maken af en toe wel eens ene fout. Nadat onze airco een paar minuten had gelopen en de verdieping prettig koelde, attendeerde mijn zoon me op een vlek op het plafond en ene kleine waterstraal die van daaruit op onze parketvloer stroomde. Helaas was de beste installateur vergeten de waterafvoerslang weer op de andere kant aan te sluiten. Dat heb ik toen alsnog gedaan. Hoe kun je zoiets nou vergeten? Dus ik heb nu een prima airco, maar ook een mooie vlek op het plafond, en dat plafond is ook nog eens van gips. We zien wel wat dat bedrijf ons later zal aanbieden als ik hen opbel. Maar de nacht was echt heerlijk met de airco.

Gisteren werd ook in het nieuws gemeld dat een van die helium­ballonnen uit de Gazastrook in de tuin van een kleuterschool was neergekomen, vlakbij de kinderen. Aan de ballon was brandend materiaal bevestigd, met de bedoeling om nog een brand te stichten. Je zou nog kunnen denken, wat mooi, zo’n ongevaarlijk ballonnetje, waarom doen ze hier bij ons daar zo moeilijk over? Wat zo’n onschuldig ballonnetje kan aanrichten, kunt u op de volgende video zien, een voorbeeld van vele:

Deze brand werd veroorzaakt door een ballon.

Gisteren, dinsdag, werden er 18 nieuwe branden gemeld in het zuiden van het land, allemaal veroorzaakt door vliegers en ballonnen. Ik zou wel eens willen zien hoe onze critici in het buitenland zich zouden gedragen wanneer er dag na dag brandende vliegers en ballonnen vlakbij hun kinderen zouden neerkomen. En de schade voor de landbouw loopt in de miljoenen.

Al enige tijd is er een video die waarschuwt voor vliegers en ballonnen. Wat vroeger prachtig speelgoed was, is nu een klein werktuig van de terreur geworden. En het is niet makkelijk om dat aan kleine kinderen uit te leggen. Kinderen houden van ballonnen.

Waarschuwing van de politie voor vliegers en ballonnen

Ik hoop echt dat Hamas spoedig zal begrijpen dat hij met deze terreur niets bereikt. In tegendeel, het kan alleen maar verliezers opleveren, helaas aan beide kanten. Ooit zal deze ballonnen- en vliegerterreur ophouden, want ik denk niet dat Hamas een Israëlische operatie in de Gazastrook wil riskeren. Overigens moet ik wel zeggen dat ze ditmaal in de meest letterlijke zin met vuur spelen, want er is niet veel meer voor nodig om ons in een operatie in de Gazastrook te betrekken. Ik denk dat wanneer er gisteren een kind door een ballon gewond was geraakt, deze operatie wellicht al begonnen zou zijn.

Niemand wil dat. We willen alleen in vrede en in rust leven en een prettige zomer hebben, van de vakantie genieten. Die ballonnen moeten weer worden wat ze ooit waren, zoals bijvoorbeeld bij een feestje voor kleine kinderen, een paar dagen geleden in het Dizengoff-centrum in Tel Aviv:

Spelletjes met ballonnen in het Dizengoff-centrum in Tel Aviv

In deze zin wens ik u een prettige en rustige woensdag. Geniet van de zomer. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.