Wapenstilstand geschonden? Geen gas en benzine!

Tuesday, July 17, 2018 |  Redactie Israel Today
Of de vermeende wapenstilstand tussen Hamas en Israël nog lang zal bestaan, lijkt twijfelachtig. Nadat maandag opnieuw vuurvliegers talrijke branden in het zuiden van het land veroorzaakten, reageerde het Israëlische leger door twee observatieposten van Hamas aan te vallen. Het leger stelt brandstichtingen door vuurvliegers en ballonnen gelijk met raketaanvallen.

Na de Israëlische aanval klonken de sirenes opnieuw in het district Chof Ashkelon. De raket die vanuit Gaza werd gelanceerd, explodeerde echter al voor het grenshek. Deze raketaanval is tot nu toe onbeantwoord gebleven, misschien vanwege het feit dat de raket binnen de Gazastrook is geëxplodeerd.

Gisteren heeft de Israëlische brandweer opnieuw 15 branden moeten bestrijden, die veroorzaakt waren door de vuurvliegers. Het blussen van de branden werd ondersteund door drie blusvliegtuigen.
Gisteren werd in een boom een dode valk gevonden met brandend materiaal met een touwtje aan zijn poot bevestigd. De valk werd door terroristen misbruikt om nog meer velden in Israël in brand te steken.

Maandag verzekerde premier Benjamin Netanyahu de districtsvoorzitters in het grensgebied van Gaza dat er geen wapenstilstand zal zijn als er geen einde komt aan de vuurvliegers.

Geen gas en benzine naar de Gazastrook
Als reactie op de Palestijnse schendingen van de wapenstilstand heeft Israël maandagavond bekend gemaakt, dat de grensovergang Kerem Shalom gesloten word voor de invoer van gas en benzine in de Gazastrook. Voedsel en medicijnen mogen wel aan de Gazastrook worden afgeleverd.

De grensovergang Kerem Shalom (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

'Na de voortdurende pogingen van Hamas om verdere terroristische aanvallen uit te voeren, heeft de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman, na overleg met de stafchef, besloten de grensovergang van Kerem Shalom tot komende zondag te sluiten voor de levering van gas en benzine,' meldde een verklaring van het ministerie van Defensie.

Er werd ook gezegd dat medicijnen, voedsel en andere humanitaire goederen aan de Gazastrook mogen worden geleverd. Deze zouden op individuele basis worden toegestaan.
Ook is besloten de onlangs al ingeperkte visserijzone langs de Gazastrook terug te brengen van zes naar drie zeemijl.

Als reactie daarop dreigde Hamas met ernstige gevolgen. 'De Israëlische sancties laten zien dat Israël van plan is de belegering van Gaza verder te intensiveren en nog meer misdaden tegen de burgers van Gaza te begaan. De wereld moet niet langer zwijgen tegen deze misdaden tegen de mensheid die Israël uitvoert,' verklaarde Hamas.

Tegelijkertijd kondigde Egypte aan dat het de grensovergang bij Rafah voorlopig zou sluiten, waarbij 'technische problemen' als reden werden genoemd. Nadat een bus, die op weg was naar de grens, moest terugkeren, verklaarden de Egyptenaren dat het probleem aan Egyptische kant ligt en dat de sluiting slechts tijdelijk is. De grensovergang bij Rafah was sinds het einde van de maand Ramadan geopend, behalve op vrijdag en zaterdag.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.