Groeten uit Israël – Hoe gaat het nu verder?

Monday, July 16, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik zit achter mijn computer en weet eigenlijk helemaal niet zo goed hoe ik deze dag moet beginnen. Ook op de radio vroeg men zich vanochtend af hoe het nu verder moet. Deskundigen in de studio spraken over de afgelopen vier weken, hoe succesvol die toch waren. Nog jaren zal men zich de gebeurtenissen van de afgelopen maand herinneren. De Ayalon-snelweg door Tel Aviv was gisteren vroeg in de avond bijna helemaal leeg. Normaal zit je daar rond die tijd vast in een eindeloze file. Het uitzicht op die nagenoeg lege weg zou herinneren aan Yom Kippoer (Grote Verzoendag), stond er in een post op Facebook, met een foto van de lege weg erbij. En in de dagbladen van vandaag spreekt men plotseling Frans: 'Grande finale', 'Bravo la France' en 'Olala'! U weet nu vast wel waarover ik het heb. Precies, gisteren is het Wereldkampioenschap Voetbal afgesloten.

De bijna lege Ayalon-snelweg in Tel Aviv tijdens de WK-finale

Hier bij ons kon men op veel plaatsen de wedstrijd in de open lucht volgen, zoals op de titelfoto hierboven. Daarbij keken sommigen van ons wellicht wat jaloers naar het team van dat kleine Kroatië, dat met 4,5 miljoen inwoners maar half zo groot is als Israël. Waarom lukt het ons niet om ons voor het WK te kwalificeren? Misschien de volgende keer, in november 2022 in Qatar, dat zou nog eens interessant zijn.

Ook in Tel Aviv vierden fans van het Franse team de WK-overwinning

Vanaf vandaag is het dus weer een gewone dag. Maar niet helemaal, want gelukkig zitten we nu midden in de zomervakantie, en dat betekent dat de wegen nog steeds wat minder druk zijn dan normaal. Dat heb ik vanochtend vroeg ook gemerkt, toen ik in nog geen 30 minuten in Jeruzalem was, hoewel ik duidelijk later dan anders van huis ben vertrokken.

'Slechts' zes branden in het zuiden
Nu kunnen we ons dus weer geheel en al op onze regionale problemen concentreren. En daaraan hebben we helaas geen gebrek. Vanmorgen meldde men in het nieuws dat er gisteren 'slechts' zes door vuurvliegers en ballonnen veroorzaakte branden in het zuiden zijn geweest. Nou, als dat geen succes is, nietwaar? Nee, dat is het niet. Het zou niet zo best zijn als we dat een succes zouden noemen. We mogen niet gewend raken aan deze nieuwe realiteit in het zuiden. De tot nog toe verbrande velden en bossen zouden overigens de omvang van de stad Rechovot hebben. Dat mogen we niet zomaar accepteren. Tot nu toe is het relatief rustig gebleven, maar dat zou ook de stilte voor de volgende storm kunnen zijn. Het Israëlische leger is zich daarvan bewust. Zelfs in Gush Dan – dat is het gebied van Tel |aviv en omliggende steden – werden gisteren Iron-Dome-batterijen opgesteld, voor alle zekerheid. Verdere details over de nieuwste ontwikkelingen in het zuiden en ook in het noorden in onze nieuwsberichten.

En den hebben we nog het weer voor vandaag. Daarover is overigens weinig nieuws te melden; het is nu eenmaal zomer en het wordt steeds warmer.
Dit is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. Boven­gemiddeld warm, aan de kust wordt het ook vandaag weer zwoel. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 213,80 meter onder de zeespiegel,

We werken aan het nummer voor september van Israel Today. We hebben weer veel interessante onderwerpen voor u. Zo hebben we Syrische patiënten in het Ziv-ziekenhuis in Tzfat bezocht, met wie we ook een paar woorden mochten wisselen. Onze hoofdredacteur Aviel Schneider schrijft over de veertigste verjaardag van Israel Today en haalt herinneringen op aan de eerste persberichten van Nachrichten Aus Israel (De wortels van Israel Heute en Israel Today lagen in Duitsland).
Dus verheugt u zich, dat u in september de nieuwe uitgave van Israel Today in uw brievenbus vindt. Mocht u nog geen abonnement hebben, dan kunt u hier alle abonnementsmogelijkheden vinden. En omdat een maandblad zijn beperkingen heeft, informeren we u dagelijks op deze website over het belangrijkste nieuws uit Israël.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag en een goed begin van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.