Meer dan 200 raketten uit de Gazastrook op Shabbat

zondag 15 juli 2018 |  Dov Eilon, Ryan Jones
Meer dan 200 raketten en mortiergranaten zijn zaterdag, Shabbat, vanuit de Gazastrook afgevuurd op Israëlische nederzettingen in het grensgebied. De sirenes klonken voortdurend en lieten de burgers geen enkel moment van rust. Sinds 2014 was er geen dag meer zoals gisteren.

Afbeelding: Restanten van een raket bij Kibboetz Nachal Oz, zaterdag (Foto: Hadas Parush/Flash90)

De inwoners van de dorpen in het grensgebied met de Gazastrook hadden allesbehalve een rustige shabbat. Al om 1:36 uur in de nacht op zaterdag klonk het eerste raketalarm. Dit was nog maar het begin. Van de meer dan 200 raketten en mortiergranaten werden er 27 onderschept door het afweersysteem Iron Dome.

De Israëlische luchtmacht reageerde op de raketaanvallen door doelen van Hamas in de Gazastrook aan te vallen, waarop Hamas vervolgens reageerde met meer raketten. Zo ging de uitwisseling van slagen steeds verder. Hoe sterker de Israëlisch reactie op de raketten was, des te intenser werden de raketaanvallen vanuit Gaza.

In de namiddag troffen twee raketten de stad Sderot. Een van de raketten explodeerde in de buurt van een synagoge, de tweede op de binnenplaats van een huis. Vier familieleden raakten licht gewond door splinters, twee zusters van 14 en 15 jaar en hun ouders. Ze werden naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Een video van een beveiligingscamera toont de impact van één van de raketten in Sderot, gevaarlijk dicht bij een voetganger.

Een van de meer dan veertig doelen van Hamas, die de Israëlische luchtmacht zaterdag in Gaza aanviel, was het hoofdkwartier van een Hamas bataljon in Beit Lahia, dat bestond uit kantoren, arsenalen en een trainingsgebied voor gevechten in bebouwde gebieden. Later legde een woordvoerder van het Israëlische leger uit dat er van deze faciliteiten alleen nog maar gaten waren overgebleven.

Bij een aanval op een huis van vier verdiepingen in het kamp Al-Shati nabij een politiecomplex van Hamas kwamen volgens Palestijnse berichten twee jongeren van 15 en 16 jaar om het leven. Het nog niet voltooide gebouw werd door Hamas gebruikt als trainingscentrum voor stadsgevechten. De twee jongeren zouden buiten het gebouw op straat zijn geweest. Het gebouw zelf was leeg.

Aanval van de Israëlische luchtmacht op het gebouw van vier verdiepingen.

Het gebouw, dat door Hamas was bezet, was oorspronkelijk bedoeld was voor een bibliotheek en andere openbare diensten en voor woningen voor de burgers. Er onder bevond zich een tunnel die deel zou hebben uitgemaakt van het tunnelnetwerk van Hamas, verklaarde het Israëlische leger. Voor de bombardementen op het gebouw werden de bewoners gebeld en gewaarschuwd voor de op handen zijnde aanval, zodat ze het gebouw op tijd konden verlaten.

Wapenstilstand?
s Avonds meldde Hamas dat ze een wapenstilstand waren overeengekomen. Kort daarna, in de nacht, klonk echter nog tweemaal een raketalarm. Maar sindsdien is het stil geweest.

In Sderot en ook in andere plaatsen rond de Gazastrook maken de mensen zich zorgen, ondanks de mogelijke wapenstilstand. Men vraagt zich ook af wat men na de 24-uurs uitwisseling van slagen nu gewonnen heeft. Velen hadden graag een nieuwe operatie in de Gazastrook gezien om een einde te maken aan raketten en vuurvliegers. Sommige burgers zeiden dat ze liever nog een paar dagen in de beschermde ruimten zouden doorbrengen als men daardoor eindelijk rust zou krijgen.

Bezorgde burgers in Sderot voor een woonhuis dat gisteren door een raket werd getroffen (foto: Hadas Parush/Flash90)

Vanuit de Gazastrook werd vanochtend gezegd, dat de overeengekomen wapenstilstand geen betrekking zou hebben op vuurvliegers en ballonnen. Volgens een andere boodschap zouden deze slechts langzaam en geleidelijk stoppen. Of men hiermee aan Israëlische zijde tevreden zal zijn, is niet zeker. Elke aanval, of het nu gaat om een raket of een vuurballon, moet beantwoord blijven worden met een tegenaanval op Hamas-doelen. En deze hebben dan, op hun beurt, zoals aangekondigd door Hamas, weer een raketaanval tot gevolg.

Ondanks de gespannen situatie in het zuiden zijn de gisteren door het Israëlische leger opgelegde beperkingen, zoals een verbod op bijeenkomsten van meer dan honderd mensen, vanochtend vroeg opgeheven. De zomercursussen in de scholen vinden ook gewoon plaats. We moeten doorgaan met het dagelijks leven, stond in de verklaring van het leger.

Reacties in Israël
In een interview met het nieuwsportaal Ynet wees minister van Energie Yuval Steinitz erop, dat het de 'krachtige reactie' van Israël op de raketbeschietingen was die Hamas dwong tot een wapenstilstand. 'Wij zullen geen enkele terreurdaad tegen ons accepteren', zei Steinitz, benadrukkend dat er had zal worden gereageerd op nog meer aanvallen op zuidelijk Israël.

Maar de burgemeester van Sderot, de aan de Gazastrook grenzende stad in de Negev die het vaakst door Gaza-raketten werd getroffen, waarschuwde dat door de manier waarop het geweld in het weekeinde was opgelost Hamas, en niet Israël, in de bestuurdersstoel was gezet.
'We zijn niet blij met deze wapenstilstand,' zei burgemeester Alon Davidi tegen Mako. 'Het is Hamas, niet Israël, die beslist wanneer de zaak escaleert en wanneer die afzwakt. Ik roep de premier en zijn kabinet op om naar het zuiden te komen en van de bewoners te horen hoe het leven hier is.'

Minister van Onderwijs Naftali Bennett had dezelfde kritiek als burgemeester Davidi: 'Het is een ernstige vergissing om Hamas toe te staan de voorwaarden van de wapenstilstand te dicteren na twee maanden van brandstichtingen en honderden raketten op de inwoners van de grensgemeenten van Gaza,' aldus een verklaring van Bennett. 'Het tonen van terughoudendheid leidt tot een escalatie van geweld.'
De grootste angst van de inwoners van Zuid-Israël is, zoals Bennett concludeerde, dat het beleid van hun regering hen heeft verplicht tot een 'lange uitputtingsslag'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.