Knesset: geen draagmoeders voor homoseksuele paren

zondag 15 juli 2018 |  Redactie Israel Today
De Knesset van Israël heeft vorige week een poging afgewezen van paren van hetzelfde geslacht om opgenomen te worden in een amendement op de Draagmoederschapswetten van de Staat.

Afbeelding: Israëli's demonstreren in Tel Aviv tegen het niet opnemen van homoseksuelen in nieuwe regelingen voor draagmoeders. De tekst op het bord luidt: 'Vader en Vader'. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het gewijzigde wetsontwerp inzake draagmoederschap zal het voor Israëlische families mogelijk maken om maximaal vijf kinderen te krijgen door middel van draagmoeders, in plaats van slechts twee, en staat ook toe dat een draagmoeder vijf keer bevalt, met inbegrip van haar eigen kinderen.

De grootste verandering is dat het nieuwe wetsvoorstel ook alleenstaande moeders omvat, terwijl voorheen alleen getrouwde vrouwen goedkeuring konden krijgen voor een bevalling als draagmoeder. Homoseksuele paren hadden gehoopt ook een clausule toe te voegen die hen in staat stelde hier in eigen land via een draagmoeder kinderen te krijgen, in plaats van daarvoor exorbitante prijzen te betalen in het buitenland.

Maar de Knessetcommissie voor Arbeid, Welzijn en Gezondheid verwierp een voorgesteld amendement hiertoe dat was voorgelegd door het Knessetlid Amir Ohana (Likoed), die één van de openlijk homo Israëlische Knessetleden is.
'Toen mijn man en ik een gezin wilden stichten, moesten we duizenden kilometers naar een ander land afleggen. De tweeling werd voortijdig geboren en wij waren er niet bij aanwezig,' vertelde een emotionele Ohana aan de commissie. 'Ik moest de wereld op zijn kop zetten om een Jood te vinden, die mij niet kende maar in de buurt woonde, om aan hun zijde te staan. Ik verzet me niet tegen het rabbinaat niet uit en ga niet tegen de religie in, ik vraag alleen maar om een beetje menselijkheid.'

Collega-parlementslid Itzik Shmuli (Zionistische Unie) noemde het besluit van de commissie over deze zaak 'een belediging'.
'Ik wil vader zijn en ik kan geen vader zijn. Om dit te doen, moet ik naar een vreemd land gaan, $ 140.000 betalen en hopen het goed is,' zei hij. ''We zijn goed genoeg om het land te dienen, maar niet om ouders te zijn. Het is een belediging die ik niet kan beschrijven. Het is een situatie die gewoon discriminerend, pijnlijk en vol beledigingen en oneerlijkheid is. Dit is verkeerd.'

Hoewel Israël zichzelf aanprijst als een veilige haven voor homoseksuelen, heeft het land het homohuwelijk nog niet gelegaliseerd. Huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht die in het buitenland worden gesloten, kunnen echter officieel in Israël worden geregistreerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.