Groeten uit Israël: Herinneringen aan Gaza-oorlog 2014

Sunday, July 15, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik heb geen idee waar ik moet beginnen. Terwijl ik vrijdag nog schreef dat we wellicht al aan de toestand hier in het zuiden gewend zijn geraakt, werden we in de nacht op zaterdag er weer aan herinnerd. Deze shabbat waren er meer dan 200 raketalarmen. De inwoners van de dorpen bij de Gazastrook kregen geen rust. Ik moest mijn alarm-app in mijn mobieltje op stil zetten, want mijn mobieltje kreeg geen rust, hij danste en trilde onophoudelijk op onze tafel in de woonkamer. Bij het lezen van de laatste alarmen werd ik voortdurend door nieuwe alarmen gestoord. Maar dat zijn echt kleine probleempjes in vergelijking met wat de mensen deze shabbat in het zuiden moesten doormaken.
Mijn alarm-app hield gewoon niet op. Zelfs terwijl ik de volgende beeldscherm­opname maakte, was er weer een volgend alarm:

Raketalarmen zonder onderbreking. Tot in de middag waren er al 130 mortiergranaten op Israël afgeschoten.

Zo heb ik het grootste deel van de shabbat voor de tv en mijn mobieltje doorgebracht. De ene raket na de andere werd vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd, en het Israëlische leger antwoordde met aanvallen op stellingen van Hamas. Nu gaat het vast weer beginnen, dacht ik. Daarbij dacht ik aan een nieuwe operatie in de Gazastrook. Hier bij ons noemen we zoiets een 'nieuwe ronde', een uitwisseling van slagen tussen ons en Hamas. We gebruiken hier graag telkens andere termen voor datgene wat het eigenlijk is, een oorlog.

Kort voor 17 uur werd de berichtgeving op onze publieke zender onderbroken; het was tijd voor de wedstrijd voor plaats 3 in het WK voetbal in Rusland. Toen ik naar die wedstrijd keek, kreeg ik een déjà-vue-ervaring.

Voetbal en raketalarmen, gisteren (beeldscherm foto’s)

Zoals bij de spelen voor de WK 2014 werden tijdens het spel de raketalarmen in de typisch oranje kleuren van het Home Front Command (de Bescherming Bevolking) op het tv-scherm weergegeven. De wedstrijd schijnt de terroristen ditmaal trouwens niet al te veel geïnteresseerd te hebben, want er werden voortdurend raketten afgeschoten.

Toen was er een bericht over een raketinslag in Sderot, in de buurt van een synagoge, en ook een in de tuin van een particuliere woning, waar vier gezinsleden licht gewond zouden zijn geraakt. Meer informatie in onze nieuwsberichten. Ik dacht dat het nu wel weer gauw door zou gaan de volgende ronde, of operatie. Maar ik vergiste me. ’s Avonds werd er ineens over een wapenstilstand gesproken. Dat bericht kwam van Hamas. Slechts enkele uren later waren er opnieuw twee raketalarmen. Sindsdien is het stil. De vraag is of het ook stil zal blijven. En wat noemen we ‘stil’? Geen raketaanvallen en ook geen vliegers en ballonnen meer?
Ik ben echt benieuwd hoe het nu verder zal gaan. Er moet eindelijk eens rust komen in het zuiden. De kinderen hebben daarginds geen rustige nachten, velen slapen voor alle zekerheid altijd in de veiligheidsruimtes. Want elke seconde kan er een nieuw alarm komen, en dan heb je 15 seconden de tijd om je in veiligheid te brengen.

Het weer was ik bijna vergeten. Veel nieuws is er op dit punt niet. Het zou weer wat warmer worden. Hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een verdere temperatuurstijging. In de bergen en in het binnenland bovengemiddeld warm, aan de kust zwoel. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de dode Zee 41 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gezakt en staat nu op 213,785 meter onder de zeespiegel.

Ik hoop zo dat het zuiden eindelijk weer rust krijgt. Maar helaas ben ik daar erg sceptisch over. Een ballon, een brandende vlieger, kan genoeg zijn om een volgende ronde in te luiden.

Niettemin blijf ik optimistisch en wens u en ons een prettige en rustige zondag, en een goede nieuwe week. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.