Rusland en Iran bedreigen Israëls veiligheid vanuit Syrië

Friday, July 13, 2018 |  Yochanan Visser
Terwijl de Israëlische premier Benyamin Netanyahu voor de derde keer in zes maanden in Moskou aankwam om 'zeer belangrijke gesprekken' te voeren met de Russische president Vladimir Poetin, schoten de Israëlische strijdkrachten een Syrische of Iraanse drone neer die al 10 kilometer in het Israëlische luchtruim vloog.

Afbeelding: Israëlische soldaten houden de gebeurtenissen net over de grens in Syrië nauwlettend in het oog. (Foto Bazel Awidat/Flash90)

De onderschepping van drone drone door een Patriot raket veroorzaakte het 'code rood' alarm in Israëlische gemeenschappen in de noordelijke Jordaanvallei en op de Golanhoogten. Er zijn echter geen schades of slachtoffers gemeld.

De nieuwe provocatie door de Iraanse as in Syrië onderstreepte het belang van het bezoek van Netanyahu aan Moskou nu de door Iran en Rusland gesteunde pro-Assad coalitie op het punt staat een offensief te lanceren om de aan Israël grenzende provincie Kuneitra te 'bevrijden'.

Israëlische en Arabische media meldden woensdag dat het Syrische leger en zijn sjiitische bondgenoten de Israëlische grens op de Golanhoogten naderen, nadat ze meer dan 70 procent van het grondgebied van de provincie Dara'a in het zuidwesten van Syrië hadden veroverd en Dara'a, waar in 2011 de opstand tegen Assad begon, belegerden.

Het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat Russische gevechtsvliegtuigen posities van ISIS-tak Jaish Khalid Ibn al-Walid bombardeerden, die de controle heeft over het Yarmouk-bekken, nabij de Jordaanse en Israëlische grens.

Tegelijkertijd lanceerden de troepen van Assad een aanval op Jaish Khalid Ibn al-Walid, dat heeft beloofd tot de dood te zullen vechten, samen met Jabhat Fatah al-Sham, de voormalige Al-Qaida-afdeling in Syrië, die in 2017 zijn naam veranderde.

Jabhat Fatah al-Sham beheert het grootste deel van de Kuneitra-regio grenzend aan de Israëlische grens, maar recentelijk hebben Hezbollah en andere sjiitische milities, die aan de kant van het Syrische leger vechten, geprobeerd om hun kamp op te zetten in de verlaten UNDOF-compound in Kuneitra.

Zoals Israël Today eerder meldde, hindert de Russische luchtmacht de operationele capaciteiten van Israël tegen de groeiende dreiging van de Iraanse as door de posities van de rebellen dicht bij de Israëlische grens te bombarderen.

Netanyahu zal ongetwijfeld proberen om nieuwe garanties van Poetin te krijgen met betrekking tot de verhindering van de Iraanse militaire opbouw in Syrië, maar de Russische president speelt duidelijk dubbel spel in het door oorlog verscheurde land.

Poetin heeft herhaaldelijk zijn beloften geschonden om Iran weg te houden van de Golanhoogten en hij heeft Netanyahu gedwongen concessies te doen in ruil voor het Russische toelaten van Israëlische luchtaanvallen op Iraanse en Hezbollah-bases in Syrië, alsmede op Iraanse rakettransporten naar Hezbollah en de Quds-strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde.

De Israëlische premier drong er eerst bij Rusland op aan om de Iraanse as 80 kilometer van de Israëlische grens te houden en stemde vervolgens met een 40 kilometer brede bufferzone, maar zegt nu dat Israël zal volstaan met de hernieuwde handhaving van de Troepen­scheidings­overeen­komst van 1974, die een 40 jaar durende periode van relatieve rust op de Golanhoogten garandeerde.

Een andere aanwijzing dat Rusland geen betrouwbare partner is in de strijd tegen de toenemende dreiging tegen Israël vanuit Syrië kwam van Sergei Shoigu, de minister van Defensie van Poetin, die het Italiaanse dagblad Il Giornale vertelde dat Rusland op dit moment praat over de levering van het state-of-the-art S-300 lucht­afweer­raket­systeem aan het Assad-regime. De levering van het S-300-systeem zou het vermogen van Israël, om luchtaanvallen te plegen op Iraanse doelen in Syrië, ernstig ondermijnen.

Hoge Iraanse functionarissen praten ondertussen openlijk over het volgende doelwit van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) in de zeven jaar oude Syrische oorlog: de vernietiging van Israël, terwijl Hezbollah de recente nederlaag van de Syrische rebellen in Dara'a omschrijft als 'een zware nederlaag voor het zionistische regime'.

Ter rechtvaardiging van de Iraanse militaire opbouw in Zuid-Syrië claimen hoge Syrische functionarissen in de Islamitische Republiek nu dat Israël probeert Syrië over te nemen:
'Het zionistische regime probeert na Daesh (ISIS) de macht over Syrië te veroveren, maar de verzetsstrijders en militaire adviseurs van de Islamitische Republiek Iran zullen naast Syrië aanwezig blijven om terrorisme te bestrijden', zei Hossein Amir-Abdollahian, de adviseur Buitenlandse Zaken van de voorzitter van het Iraanse parlement vorige week.
Amir-Abdollahian zei tijdens een ontmoeting met de Palestijnse ambassadeur in Teheran dat 'het Syrische volk niet zal toestaan dat het land opnieuw in de broeinest van zionistische terroristen wordt veranderd'.

Hossein Salami, plaatsvervangend bevelhebber van de IRGC, ging nog verder en bedreigde Israël met een totale oorlog door een 'islamitisch leger': 'Vandaag is er een internationaal islamitisch leger gevormd in Syrië, en de stemmen van de moslims worden gehoord nabij de Golan,' zei Salami onlangs tijdens de herdenking van 'Al-Quds dag'. 'Er worden orders afgewacht, zodat (...) de uitroeiing van het kwaadaardige regime zal landen en het leven van dit regime voorgoed zal worden beëindigd. Het leven van het zionistische regime was nooit zo in gevaar als nu,' beweerde de commandant van de IRGC.

Salami pochte dat Hezbollah alleen in staat zou zijn om 'het zionistische regime te breken' met 'zijn 100.000 raketten', en noemde 'Israël een 'bedreiging voor de hele moslimwereld'.

Eind 2017 vormde Qassem Soleimani, de sluwe bevelhebber van de Quds-troepen van de IRGC, een volledig sjiitische Golan Bevrijdingsbrigade die grotendeels bestaat uit Iraakse milities die in Syrië strijden voor Assad en Iran.
De brigade is een uitbreiding van de koepelorganisatie Hashd al-Sha'abi van overwegend sjiitische Iraakse milities, die Irak eveneens tot een Iraanse vazalstaat maakte en op vergelijkbare wijze opereert als de elite-Radwan-eenheid van Hezbollah in Syrië. Beide milities zijn momenteel betrokken bij het offensief tegen rebellen in Dara'a en Kuneitra.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.