Groeten uit Israël – Zijn we gewend aan het brandende zuiden?

Friday, July 13, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Het is alweer vrijdag. Het is me eindelijk gelukt om echt alle inkopen voor het weekeinde gisteren al gedaan te hebben. Want nu ik mijn zoon niet meer naar school hoef te rijden, is het veel moeilijker om mezelf te dwingen het huis te verlaten om alleen maar in de supermarkt in een eindeloze rij voor de kassa te staan. Zo is de vrijdag nu een soort kleine shabbat geworden, waarop je al naar een lagere versnelling kunt terugschakelen en de dag wat rustiger kunt beginnen.

Als het toch maar een beetje koeler zou worden. Maar dat gebeurt niet. Lager dan vandaag zullen de temperaturen deze zomer wel nauwelijks worden. Vanaf morgen zou het weer elke dag wat warmer worden. Maandag komt dan eindelijk de technicus voor onze defecte airco op de eerste verdieping, en hij zal ons, vooral mij, verlossen van het nachtelijke lijden in de hitte. Ik hoop alleen dat ik dan niet van de rekening ga transpireren.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 213,775 meter onder de zeespiegel.

Terwijl ik dit schrijf, heb ik op de achtergrond de tv aan staan. Die staat op het ontbijtprogramma van een van de drie private Israëlische zenders. In het nieuws heeft men het de laatste tijd nauwelijks nog over de onlusten aan de grens van de Gazastrook. Maar ik kan nauwelijks geloven dat het er nu rustig is geworden. Zijn we gewoon gewend geraakt aan deze nieuwe realiteit? Er komen immers steeds dezelfde berichten. Hier een vuurvlieger, daar een brandend veld, of weer een poging het grenshek te doorbreken. Hoe zou men reageren als door zo’n vuurvlieger het gehele Yarkonpark in Tel Aviv zou afbranden? Zouden we dan anders reageren? Is het zuiden niet belangrijk genoeg? Door deze vliegers werd Israël op een zwak punt geraakt. Daarop was men gewoon niet voorbereid. Misschien zijn er vandaag, vrijdag, weer nieuwe berichten over de voortzetting van de 'Mars van de terugkeer'. Ik hoop van niet.

Deze week was men meer bezig met de gevaren van een zware aardbeving, of met de verrassende resultaten van het WK voetbal in Rusland. Onze premier was te gast bij de Russische president, zodat het onderwerp Syrië natuurlijk ook op tafel kwam, vooral vanwege de Syrische drone die boven het Meer van Galilea was neergeschoten. Woensdagavond keek hij samen met zijn vrouw Sara naar de halve finale tussen Engeland en Kroatië. Daarvoor had hij twee kinderen uitgenodigd die aan kanker leden, die met hem meegingen. De ouders waren er natuurlijk ook bij. Een aardige geste.

Niet elke dag zit je samen met de premier in het vliegtuig. Begroeting door de kinderen. (Foto: Kobi Gideon/GPO). Klik op de foto voor de video.

Ik hoop dat we een rustig weekeinde zullen krijgen, en dat er eindelijk een oplossing wordt gevonden voor de 'vliegerterreur'. Binnenkort is de WK voetbal voorbij. Zou de situatie in het zuiden dan nog ernstiger worden? Hopelijk niet.

En nu wens ik u, beste lezers, een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.