Israël wil schepen Noorse Gazavloot in beslag nemen

Thursday, July 12, 2018 |  Redactie Israel Today
De districtsrechtbank van Jeruzalem heeft opdracht gegeven tot de tijdelijke beslaglegging op twee Noorse boten die deelnemen aan een nieuwe vloot naar Gaza, die in de komende week in Gaza wordt verwacht. De waarde van de twee schepen, 'Karstein' en 'Freedom', wordt geschat op ongeveer 75.000 euro.

Het hof oordeelde dat indien de twee schepen door de Israëlische marine werden tegengehouden en vervolgens naar een Israëlische haven werden gebracht, deze schepen dan verkocht kunnen worden. Met de opbrengst zullen dan de slachtoffers van de terreur van Hamas worden geholpen.

De uitspraak van de rechtbank volgt op een verzoek van de organisatie Shurat HaDin, die opkomt voor de belangen van terreurslachtoffers. De aanvraag werd ingediend namens de familie Gavish, die David en Rachel en hun zoon Avraham en hun grootvader Yitzchak Kaner heeft verloren bij een terroristische aanslag in 2002. De aanvraag heeft ook betrekking op de familie van Adam Weinstein, die in 2001 bij een aanslag werd gedood. Hamas had de verantwoordelijkheid voor beide terroristische aanslagen op zich genomen.

In 2006 veroordeelde de rechtbank Hamas tot het betalen van een schadevergoeding van 100 miljoen shekel (ongeveer 25 miljoen euro) aan de familie Garvish. De tweede familie wacht nog steeds op een uitspraak.

Tot nu toe heeft Hamas nog geen shekel betaald, zodat de opbrengst van de verkoop van de schepen van de vloot naar de familie van de terreurslachtoffers gaat.

'De organisatoren van deze vloten komen elk jaar om de zeeblokkade rond de Gazastrook te doorbreken en de soevereiniteit van Israël te schenden,' zei Shurat HaDin's directeur, mevrouw Nutzana Darshan-Leitner.

'Elk jaar worden ze door het Israëlische leger tegengehouden en worden hun schepen naar de haven van Ashdod gesleept, vanwaar ze naar huis worden gestuurd alsof er niets is gebeurd. Deze keer zullen de schepen worden overgedragen aan de slachtoffers van het terrorisme en zullen de organisatoren van de vloot te weten komen dat hun provocaties, hun steun aan een terroristische organisatie en de schending van het internationale recht een prijs hebben.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.