Marine-commando's houden Israëls kust veilig

Thursday, July 12, 2018 |  Redactie Israel Today
Er is niets mooiers dan te genieten van een zomerdag aan het strand. Niemand verwacht op zo’n moment dat er vanuit de zee mogelijk gevaar kan dreigen.

Afbeelding: Oefening van marine-commando's. (Foto: Wikimedia Commons).

De commando’s van de marine zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op de stranden. Luitenant Rotem vertelt: ‘Wij staan gelijk aan de verkenners van de grondtroepen. We zijn verantwoordelijk voor het controleren, opsporen, en verhinderen van infiltraties en terroristische acties. We controleren elke boot die Israël verlaat of benadert.’

De soldaten van de marinecommando’s zijn over de hele kust verspreid, van Rosh Hanikra in het noorden, tot Eilat in het zuiden. Alles bij elkaar zijn er acht marinebases en twee kleinere kazernes. De kazernes aan de Middellandse Zeekust beschermen de stranden van Tel Aviv, Netanja, Hadera en Haifa. In Haifa bevindt zich een trainingsbasis, die verantwoordelijk is voor het noordelijke gedeelte van de kust. Alle controlebases vallen onder het gezag van de Yishay marine-controle-eenheid.

Boten en standplaatsen zijn uitgerust met camera’s en radar. Luitenant Rotem vertelt: ‘De grootste uitdaging is de open zee. Nergens staat aangegeven waar de grens van Israël is. Het is onze taak om ondersteuning te verlenen aan gevechtseenheden. Onder meer in het geavanceerde controlecentrum. Hier werken veel jonge vrouwen. Mariniers doen zwaar werk, maar het geeft veel voldoening.’

Beste lezer, als u in Israël op vakantie bent en ergens op het strand zit, let dan eens op de jonge militairen van de marine-strandwacht. Zij zorgen ervoor dat u in Israël een veilige en ongestoorde vakantie geniet.

Dit artikel verscheen in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.