VS senator waarschuwt Netanyahu tegen deal met Poetin inzake Syrië

donderdag 12 juli 2018 |  Redactie Israel Today
Als premier Benjamin Netanyahu overweegt om met Rusland een akkoord te sluiten over de toekomst van Syrië, dan kan hij beter nog eens nadenken, waarschuwde een hoge Amerikaanse senator.

Toen Netanyahu in Moskou een ontmoeting had met de Russische president Vladimir Poetin, twitterde de Republikijnse senator Lindsey Graham: 'Aan onze vrienden in Israël - Wees zeer voorzichtig met het sluiten van overeenkomsten met Rusland en Syrië die van invloed zijn op de Amerikaanse belangen. Ik vertrouw er niet op dat Rusland Iran of wie dan ook in Syrië onder controle zal hebben. De VS moeten in Syrië aanwezig blijven om ervoor te zorgen dat ISIS niet terugkeert en om de invloed van Rusland/Iran tegen te gaan.'

Naar verluidt heeft Netanyahu er tijdens zijn eerste ontmoeting met Poetin op aangedrongen dat de Iraanse troepen in Syrië na de burgeroorlog worden weggestuurd. Poetin antwoordde dat een dergelijke eis onrealistisch was, waardoor sommigen vreesden dat Netanyahu zou instemmen met een soort regeling waarbij Rusland beloofde om die Iraanse troepen in toom te houden, terwijl zij op aanvalsafstand van Israël mogen blijven.

Graham leek het eens te zijn met Poetin's inschatting dat de Iraniërs op dit moment niet gemakkelijk te verwijderen zijn en wil in plaats daarvan ook een sterke Amerikaanse militaire aanwezigheid in Syrië.
De meeste Amerikaanse parlementariërs van beide partijen delen dit standpunt. Velen van hen maken zich nu zorgen dat wanneer president Donald Trump begin volgende week Poetin ontmoet, hij een soort deal zou kunnen sluiten die Syrië in handen laat van de Russen en hun Iraanse bondgenoten.
In Israël wordt dit alles gezien als een recept voor oorlog.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.