Syrische drone neer­ge­scho­ten boven Meer van Galilea

donderdag 12 juli 2018 |  Redactie Israel Today
Op de Golanhoogvlakte en aan het meer van Galilea werd woensdagmiddag de rust verstoord door sirenes die in verscheidene districten klonken. De reden hiervoor was een Syrische drone die het Israëlisch grondgebied 10 kilometer ver was binnengedrongen.

De drone werd met een Patriot-raket neergeschoten boven het Meer van Galilea. Kort daarna werd aan de toeristen in het meer gevraagd om het water te verlaten, omdat ze op dat moment niet wisten wat voor soort drone het was. Later bleek dat het een ongewapende Syrische verkenningsdrone was die per ongeluk over de grens met Israël zou zijn gevlogen.

De Israëlische politie onderzoekt de resten van drone (Foto: Basel Awidat/Flash90)

De drone zou door het Israëlische leger al zijn ontdekt voordat hij de grens overstak. Nadat de drone het Israëlische grondgebied was binnengekomen, werd hij ongeveer 15 minuten geobserveerd voordat men uiteindelijk besloot om hem met een patriotraket neer te schieten.

Een woordvoerder van het leger zei dat Israël geen schending van de Israëlische soevereiniteit zal toestaan en actie zal ondernemen tegen elke poging om het land en zijn burgers te schaden.

Vanochtend reageerde het Israëlische leger op het incident van gisteren door drie Syrische legerposten op de Syrische Golanhoogten aan te vallen (video). Deze aanvallen zijn bedoeld als een waarschuwing aan de Syriërs om af te zien van verdere schendingen van de Israëlische soevereiniteit. 'Het leger ziet het Syrische regime als verantwoordelijk voor alle acties die vanaf zijn grondgebied worden ondernomen,' zei een woordvoerder van het Israëlische leger.

Volgens Syrische berichten bevonden de aangevallen doelwitten zich in de buurt van het dorp Hader in de regio Quneitra. De Syrische luchtverdediging onderschepte raketten die door Israëlische gevechtsvliegtuigen waren afgevuurd.

Netanyahu verwacht Russische interventie

Premier Netanyahu in gesprek met de Russische president Poetin, gisteren (foto: Kobi Gideon/GPO)

Premier Benjamin Netanyahu, die ten tijde van het incident in Moskou was, zei dat Israël niet van plan is de Syrische president Assad omver te werpen, maar hij verwacht van de Russen dat zij de Iraanse strijdkrachten dwingen Syrië te verlaten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.