Groeten uit Israël – Iedereen wil vliegen

donderdag 12 juli 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is alweer donderdag. De tweede week van de zomervakantie is bijna voorbij. Vanaf vanavond kan ook onze jongste zoon nu echt aan zijn vakantie beginnen. Maar eerst staat nog wel het eindexamen wiskunde in het hele land op het programma. Maar niet iedereen hoeft dit examen te doen; het is vrijwillig en biedt de leerlingen de mogelijkheid hun cijfer te verbeteren. Maar wie om welke reden dan ook zijn eerste wiskunde-examen niet heeft gehaald, moet vandaag natuurlijk aantreden. En dan is het echt vakantie, tot 2 september, dan begint voor onze zoon het laatste schooljaar. Over een jaar is dus niet alleen voor hem maar ook voor ons als ouders een tijdperk voorbij. Sinds het jaar 2000 hebben we kinderen op school gehad. Nu dus nog een jaar, en dan is het afgelopen en begint er een nieuwe levensperiode.

Het begin van een nieuw tijdperk begon voor ons als ouders eigenlijk aan het begin van de maand, toen onze grootste zoon officieel het huis verliet en in Tel Aviv ging wonen. We zijn trots op hem en verheugen ons op ieder bezoek. Ook onze dochter heeft de prettige kanten van het leger ontdekt en blijft nu vaak en graag in Tel Aviv. Want ’s avonds hebben ze vrij en dan is daar genoeg te doen, en ze bespaart zich het vroege opstaan en de treinreis.

Over het weer valt vandaag niet zoveel te vertellen. Het is nu iets prettiger dan enkele dagen geleden, toen het veel te heet was. En dit is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met temperaturen vergelijkbaar met gisteren. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 213,765 meter onder de zeespiegel.

Op onze luchthaven Ben Goerion verwacht men deze zomervakantie nieuwe recordcijfers, werd gisteren op de radio verteld. Niet minder dan 5,3 miljoen mensen zullen de komende twee maanden op de luchthaven zijn, een enorm aantal. Iedereen wil vliegen. Steeds meer Israëli's vliegen in de vakantie naar het buitenland. Dat heeft men te danken aan de steeds sterker wordende concurrentie tussen de luchtvaart­maatschappijen. Onze minister van verkeer, Katz, bood de afgelopen jaren steeds meer buitenlandse luchtvaart­maatschappijen de mogelijkheid naar Israël te vliegen. En dat niet alleen, Israël subsidieerde enkele van deze vluchten, om ze nog attractiever te maken en de luchtvaart­maatschappijen te lokken.

Voor wie er al wat zin in heeft, de vertrekhal in terminal 3 van de luchthaven Ben Goerion

Terwijl de vluchten ’s zomers altijd iets duurder zijn, bereidt men zich nu al voor op het winterseizoen. Afgelopen winter waren er al enorm goedkope vluchten naar Israël. Ikzelf ben een keer voor het ongelooflijke bedrag van 15 euro van het vliegveld Ovda bij Eilat naar Bremen gevlogen. Alleen werden de kosten verdubbeld doordat ik het me onderweg heb veroorloofd om een sandwich en een kopje koffie te bestellen.

Ook voor de komende winter worden weer gunstige vluchten verwacht. Zo hoorde ik gisteren dat er een nieuwe verbinding tussen Wenen en Eilat komt. De Hongaarse maatschappij Wizz Air biedt vanaf november vluchten naar Eilat aan voor 129 shekel, dus ongeveer 30 euro enkele reis. Dit even als tip voor de lezers van de Duitstalige editie in Oostenrijk. Deze vluchten, zoals alle vluchten naar Eilat, zullen ook deze winter nog wel in Ovda worden afgehandeld, want de nieuwe luchthaven Ramon zal pas volgend jaar worden geopend. Op de oude luchthaven bij Eilat landen nu alleen nog maar vliegtuigen uit Tel Aviv en Haifa.

Maar helaas is een vakantie in Eilat niet goedkoop. Deze zomer vliegen heel veel Israëli's naar Cyprus, waar men van Turkije heeft geleerd en heel goedkope hotel­accommodaties aanbiedt. Een vlucht naar Cyprus met overnachting in een hotel is helaas goedkoper dan de vlucht naar Eilat. Hier moet het Ministerie van Toerisme ingrijpen, want anders zullen de Israëlische toeristen weglopen, wat heel jammer is, want Eilat is een prachtige vakantieplaats, vooral in de winter.

Wat maakt de zuidelijkst stad van Israël, Eilat, zo plezierig?

En nu weer terug op de grond. Deze zomer zal ik waarschijnlijk niet meer vliegen. Ik wacht liever op de goedkope vluchten in het winterseizoen. Maar u, beste lezers, bent natuurlijk heel hartelijk uitgenodigd om eens naar Israël te komen en ons hier op de redactie op te zoeken.

In onze dagelijkse berichten kunt u lezen over de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen dag. Vandaag wilde ik echter graag zonder politiek en problemen beginnen, want die zijn er helaas altijd meer dan genoeg. Ik wens u een prettige donderdag , wees blij met het weekeinde, dat alweer bijna begint. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.