Assad: Syriërs moeten Israël weer gaan haten

woensdag 11 juli 2018 |  Ryan Jones
De Syrische dictator Bashar Assad wint misschien binnenkort de oorlog om de controle over zijn land, maar hij heeft de strijd om de harten en gedachten over de 'zionistische entiteit' grotendeels verloren.

Decennialang werden de Syriërs onderwezen om Israël als hun eeuwige vijand te zien. Maar bij het uitbreken van de Syrische burgeroorlog begonnen velen de Joodse Staat in een heel ander licht te zien.

De afgelopen vijf jaar hebben Israëlische burgers van alles gegeven, van winterjassen tot teddyberen voor Syrische kinderen, terwijl het Israëlische leger samenwerkte met ziekenhuizen in Galilea om de gewonden in het conflict levensreddende medische behandelingen te geven.

Regelmatige Israëlische luchtaanvallen op troepen van het Syrische regime en zijn Iraanse bondgenoten hebben ook indirect rebellengroepen geholpen in hun strijd om het brute bewind van Bashar Assad omver te werpen.

'De mensen in Syrië zien Israël niet langer als de vijand,' vertelde een Syrische patiënt die in het Ziv Medisch Centrum in Safed werd behandeld aan Israel Today. 'Israël is het meest rechtvaardige land in de regio', voegde hij eraan toe, en laat zien hoe drastisch de Syrische opvattingen over de Joodse Staat de afgelopen jaren zijn veranderd.

[We werken aan een diepgaand artikel met interviews met enkele Syrische patiënten en de Israëlische soldaten, dokters en maatschappelijk werkers die hen helpen. Bent u al abonnee van het Israel Today Magazine?].

Er lijkt nu een einde te komen aan de Syrische burgeroorlog, nu Assad en zijn Russische bondgenoten weer dichter bij het moment komen waarop ze de controle krijgen over de opstandige zuidelijke provincies.

Voor de oorlog was een van de belangrijkste manieren waarop het Syrische regime de aandacht van binnenlandse problemen afleidde, het handhaven van de vijandigheid jegens Israël. Met het einde van het conflict in zicht streeft Assad er naar, het anti-Israëlische sentiment herstellen en de Joodse 'boeman' nieuw leven in te blazen, als middel om toekomstige uitdagingen van zijn heerschappij te vermijden.

Het is onwaarschijnlijk dat het programma oudere Syriërs zal overtuigen; zij zijn zich er inmiddels ten volle van bewust zijn dat Israël geen vijand van hen is. Maar kinderen blijven vatbaar voor de boodschap en zorgen ervoor dat de officiële staat van oorlog, die tussen Israël en Syrië bestaat, tot ver in de toekomst voortduurt, als Assad die boodschap effectief kan uitdragen.

Uit een recent onderzoek naar schoolboeken die worden gebruikt in gebieden onder controle van het Assad-regime onthulde wijdverbreide denigrerende verwijzingen naar Israël, zelfs in onderwerpen die geen verband hielden met geschiedenis, politiek of regionale kwesties.

Syrische kinderen die deze boeken gebruiken wordt herhaaldelijk verteld dat de 'zionistische entiteit' de geschiedenis heeft herschreven, Arabische grond heeft gestolen en op wrede wijze haar eigen cultuur en taal heeft opgedrongen aan de Arabieren die onder haar controle leven. De Syrische leerboeken, die vanaf klas 1 tot en met klas 12 worden gebruikt, zijn beoordeeld door IMPACT-se, een Israëlische NGO die leerboeken uit de gehele regio beoordeelt op het naleven van de internationale onderwijsstandaarden met betrekking tot vrede en tolerantie..

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.