Groeten uit Israël – Twee pleinen in twee steden

Wednesday, July 11, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers

Op mijn rit naar Jeruzalem vanochtend zag het er buiten voor een deel al bijna winters uit. Donkere wolken trokken heel laag over de bergen van Jeruzalem en omhulden zelfs gedeeltelijk mijn auto. De koude lucht uit mijn airco wekte de indruk dat het een koude winterochtend was. Maar dat was het niet. De thermometer wees 24 graden aan, en hoe meer ik Jeruzalem naderde, des te helderder werd de hemel. Een nieuwe zomerdag ligt voor ons., alleen iets minder warm. Niettemin zijn de temperaturen zodanig gedaald dat nergens meer het 40-gradenstreepje wordt gehaald. In Eilat wordt vandaag 'slechts' 39 graden verwacht.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, met een verdere lichte temperatuurdaling, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 Grad, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee centimeter gedaald en staat nu op 213,765 meter onder de zeespiegel.

Rond het Tsionplein, aan het eind van het voetgangersgebied, is een schutting is geplaatst, zag ik toen ik een paar dagen geleden door de stad liep. Het plein wordt nu geheel opnieuw ingericht. Mooi dat men ervoor zorgt de stad steeds verder te ontwikkelen. Er wordt bijna overal in de stad gebouwd. Maar waarom een dergelijk centraal gelegen plein als dit uitgerekend in de zomers herbouw moet worden? Juist in dit jaargetijde hebben we hier zoveel toeristen, dan is het toch eigenlijk jammer dat er van dit plein momenteel alleen nog maar een enorm gat is overgebleven.

Het Tsionplein in Jeruzalem, nu en voorheen (Foto’s: Dov Eilon)

Het Tsionplein geldt, na de Oude Stad, toch als het hart van Jeruzalem. Het bestaat al sinds de tijd van het Britse mandaat en was sindsdien vaak het toneel van demonstraties en protesten.
Eén betoging is bijzonder sterk in de herinnering blijven hangen. Die werd in oktober 1995 gehouden door de rechtse oppositie en richtte zich tegen de Oslo-akkoorden. Bij die betoging werden foto’s getoond waarop de toenmalige premier Yitzchak Rabin, die later vermoord is, in een nazi-uniform werd getoond. Na de moord, enkele weken na de betoging, werden de organisatoren ervan beschuldigd dat zij door hun 'ophitsing' tegen Rabin medeverantwoordelijk zijn geweest voor de moord op hem.
Ook vonden er op het Tsionplein steeds weer demonstraties plaats, zoals de protesten in 2005 tegen de ontruiming van de Joodse nederzettingen in de Gazastrook.

Maar natuurlijk zijn er ook goede herinneringen aan dit plein. Het is het trefpunt voor iedereen. Afgelopen zomer werd hier een piano geplaatst en een bord met het opschrift 'I love JRS' (Ik houd van Jeruzalem), waar bijna iedereen snel even een selfie maakte. En nu is daar een bouwplaats, er is een schutting rond het plein geplaatst. Ik ben benieuwd hoe het er dan straks uit zal zien.

Het Dizengoffplein in Tel Aviv, ook een ander zeer historisch plein, werd al langer geleden afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Dat is wel 'het' Plein zonder meer, iedereen kent het. Vooral vanwege de heel bijzondere vuurspuwende fontein van de kunstenaar Ya'acov Agam, die overigens niet zonder kritiek is gebleven, vooral vanwege de hoge bedrijfskosten. Anderzijds was deze fontein een toeristische attractie, waarover ook ik destijds enthousiast was toen ik hem voor het eerst zag. Maar veel inwoners van Tel Aviv verlangden terug naar het historische plein uit het jaar 1934, dat vernoemd is naar de echtgenote van de toenmalige burgemeester, Meir Dizengoff. Het was een rond eiland met een fontein en een klein park, waar de auto’s omheen reden.

Het Dizengoffplein in Tel Aviv, nu en vroeger. Zie ook de titelfoto. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het nieuwe oude Dizengoffplein zal nu weer gaan bestaan uit een rond verkeerseiland. De verhoging is afgebroken, de vuurspuwende fontein is gesaneerd en begin van de week weer op zijn plaats gezet. Deze fontein wil men eigenlijk niet kwijt, hoewel daar ook wel een paar stemmen vóór zijn geweest.

Beeldend kunstenaar Ya'acov Agam geeft in 2012 uitleg bij de 'Vuur en water' fontein op het Dizengoffplein.

Ik verheug me er al op wanneer beide pleinen in beide steden, Jeruzalem en Tel Aviv, klaar zullen zijn. Dan zullen we vast en zeker een gezamenlijke wandeling gaan maken.

Vandaag heb ik de problemen hier bij ons maar weer eens opzij geschoven. Je moet ook eens over leuke dingen schrijven, want aan problemen hebben we nooit tekort. Daarover zullen we het dan in onze nieuwsberichten hebben. Nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het gas u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.