Groeten uit Israël – En weer beefde de aarde

Tuesday, July 10, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Toen ik gisteren thuiskwam, vernam ik dat er in het noorden bij Tiberias alweer een lichte aardbeving is geweest. Nu heeft de aarde daar binnen een week al 15 keer gebeefd. Ik kan me niet herinneren dat zoiets met deze intensiteit al vaker is voorgekomen. Deskundigen stellen ons gerust, dat meerdere lichte bevingen na elkaar niet noodzakelijkerwijs tekenen van een grotere beving zouden zijn, maar uitsluiten kon men het overigens ook niet.

In Tiberias is men allesbehalve gerust gesteld. Zoals ik u al vertelde, staan daar heel wat oude gebouwen en woonhuizen die niet bestand zijn tegen een aardbeving. En ook al hebben deze lichte bevingen aanvankelijk weinig schade aangericht, nu na 15 van deze kleine bevingen ziet het er al heel anders uit. Want als er steeds weer gerammeld en geschud wordt, beginnen de wanden en de pilaren uiteindelijk toch langzaamaan te verbrokkelen. En precies dat is gisteren in Tiberias gebeurd. Verschillende huizen en appartementen moesten worden ontruimd, omdat het gewoon niet meer veilig is. De bewoners zijn bang, en terecht.

Schades aan een woonhuis in Tiberias, gisteren (Foto: David Cohen/Flash90)

Hoe het nu verder moet, is een goede vraag. Een betere vraag is, waarom er tot nog toe niets is gedaan om zich op een zwaardere aardbeving voor te bereiden. Het noorden, vooral de stad Tiberias, wordt verwaarloosd. Dat is heel jammer. Ik vind trouwens dat de hele stad Tiberias ook met betrekking tot het toerisme verwaarloosd wordt. Ik hoop dat men nu echt wakker is geworden en de problemen gaat aanpakken.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, deels helder met een lichte temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,745 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige dinsdag en ons een rustige dag zonder verdere aardbevingen; we hebben zo al genoeg problemen en willen gewoon alleen maar van de zomer genieten. Dus, het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.