Groeten uit Israël – Bezorgdheid over aardbevingen

Monday, July 09, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het wil gewoon niet koeler worden. Toen ik gisteravond de tuin in liep om wat frisse lucht te halen, ben ik meteen weer naar de geklimatiseerde woonkamer gevlucht. Er was daar geen frisse lucht. Het was gewoon alleen maar warm, veel te warm. Dat ik na 30 jaar in Israël nog steeds over de te warme zomer klaag, is eigenlijk vreemd. 'Je hebt dit warme land toch zelf uitgezocht', zei mijn moeder vroeger steeds als ik aan de telefoon over het weer klaagde. Ze had ook gelijk. Bovendien ben ik heel tevreden over mijn keus om hier in Israël te wonen. Maar toch ben ik steeds weer onder de indruk van deze hitte.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend helder. Bovengemiddeld warm in de bergen en in het binnenland, aan de kust zwoel. De volgende maximum­temperaturen wordt verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden Het waterpeil in het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,74 meter onder de zeespiegel.

De treinen reden weer naar Modi'in, gisteren is een nieuw tijdperk begonnen. De drie weken, waarin we het zonder treinen moesten stellen, zijn ten einde. Sinds gisteren is ons treinstation weer in bedrijf. Drie weken lang was er aan de rails gewerkt. Die zijn van elektrische kabels voorzien als voorbereiding op de nieuwe sneltrein van Tel Aviv naar Jeruzalem. Deze drie weken waren geen gemakkelijke tijd, vooral voor de forenzen, die elke ochtend naar hun werk in Tel Aviv rijden. En ook voor de militairen was het deze drie weken ook niet gemakkelijk. Tweemaal heb ik mijn dochter zelfs tot aan haar basis in Tel Aviv gereden. En omdat het verkeer veel drukker was dan anders, moest ik zelfs de 'snelle rijstrook' nemen, die bij veel verkeer niet goedkoop is. Een volle 90 shekel, circa 22 euro heeft deze grap me gekost. Over die 'snelle rijstrook' heb ik u al eens verteld. Maar dat is nu weer voorbij. Vanochtend heb ik mijn dochter eindelijk weer naar de trein gereden. Ook zij was daar opgelucht over. De trein is veel makkelijker.

Eindelijk rijdt hij weer. De trein verlaat het station in Modi’in.

In het nieuws heeft men het momenteel heel intensief bezig met twee onderwerpen. Allereerst die enorme reddingsactie in die grot in Thailand. Dat verhaal vult vandaag in de krant Yediot Achronot de hele voorpagina en de vier volgende pagina’s.

En dan zijn er die aardbevingen, die ons al vijf dagen geen rust geven. Ook gisteren beefde de aarde weer in de omgeving van het Meer van Galilea. Vooral de burgers van Tiberias zijn heel bezorgd. Men vreest dat deze betrekkelijk lichte bevingen, allemaal zo tussen de 3,0 en 3,9 op de schaal van Richter, alleen maar de voorbodes zijn van een veel zwaardere aardbeving die de regio elke 90 jaar treft. Dat die beving ooit komen zal, zegt iedereen. De vraag is alleen wanneer.

Gisteren zijn in Tiberias drie woningen geëvacueerd, nadat daar scheuren waren ontstaan. Die woningen zouden een zwaardere aardbeving niet kunnen verdragen, zoals vrij veel woningen daar. Men zou deze waarschuwingen nu eindelijk eens serieus moeten nemen. Aan de andere kant werden we gerust gesteld. Gebouwen die vanaf de jaren ’90 zijn gebouwd, zullen een zware aardbeving wel verdragen. Circa 70 procent van de gebouwen in Israël zouden wel tegen een zware aardbeving kunnen, dat wil zeggen dat ze niet zullen instorten. Ze kunnen overigens wel beschadigd raken.

De WhatsApp-groep van de schoolklas van onze zoon heeft een video verspreid die uitlegt wat je bij een aardbeving wel en niet moet doen.

Ziet u, je weet nooit wat er op je afkomt. Ineens hebben we het alleen nog maar over aardbevingen. Het zou interessant zijn als we wisten waar we het nu over zouden hebben als er géén aardbeving was geweest.

Maar er zijn nog genoeg andere dingen die ons uit ons evenwicht kunnen brengen. Zodra de bevingen in het noorden minder worden, en zodra de kinderen samen met hun trainers uit de grot in Thailand zijn bevrijd, zullen we ons weer met onze 'normale' zaken bezighouden. Politieke aardbevingen zijn er genoeg. De familie Netanyahu is vast dankbaar voor de betrekkelijk rustige tijd, als u begrijpt wat ik bedoel.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle maandag en een goed begin van de nieuwe werkweek. Het ga u goed,

Shalom vanuit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.