Wat hebben we geleerd van honderd dagen branden?

Sunday, July 08, 2018 |  Tsvi Sadan
De afgelopen 100 dagen is er geen enkele dag voorbijgegaan waarin geen velden en bossen in brand werden gestoken door vliegers en ballonnen van Hamas. Gedurende deze honderd dagen heeft Israël bijna niets gedaan om Hamas ervan te weerhouden om Israëls zuidelijke Negev-regio te verbranden.

Het rechtvaardigen van Israëls beleid van beheersing en verzoening is alleen mogelijk door het heel serieus te proberen. Beheersing en verzoening, de wettige dochters van het defaitisme, hebben Joden in ballingschap heel lang vergezeld. In ballingschap, waar ze een weerloze, vervolgde minderheid waren, waren beheersing en verzoening volkomen begrijpelijk, een noodzakelijk kwaad dat Joden mogelijk maakte te overleven. Deze benadering van conflictoplossing wordt driemaal per dag uitgesproken aan het einde van het Amidah-gebed - 'laat mijn ziel zwijgen tegen hen die mij vervloeken en laat mijn ziel voor allen als stof zijn'.

Tweeduizend jaar bidden heeft zijn werk gedaan en maakte deze aanpak tweede natuur, een gewoonte die moeilijk te verlaten. En het is niet alsof we het niet hebben geprobeerd. Van de jaren twintig tot en met veertig was de joodse gemeenschap in Israël diep verdeeld tussen degenen die tegen de verzoening waren (revisionisten) en degenen die haar steunden (arbeiderspartijen). In die tijd vreesden de voorstanders van verzoening dat vergelding de kleine en kwetsbare joodse bevolking in het verplichte Palestina in gevaar zou brengen. Containment werd dus beschouwd als een effectieve manier om de Arabieren en de Britten tevreden te stellen, maar dat is nooit echt gelukt.

Beheersing en verzoening waren ook het kenmerk van de voormalige Britse premier Neville Chamberlain, die daarvan overtuigd bleef dat hij op deze manier Engeland zou redden, tot hij in mei 1940 werd gedwongen zijn functie op te geven. Chamberlain was zo zelfverzekerd dat hij vasthield aan zijn beleid, zelfs na de 'Anschluss' van Oostenrijk en het Sudetenland en de invasies van Abessinië, Polen en de Benelux door respectievelijk Italië en Duitsland. Chamberlain's beleid van verzoening werd gerechtvaardigd door zijn overtuiging dat Groot-Brittannië Duitsland niet op het slagveld kon verslaan. Vanuit dat oogpunt was zijn beleid gezond en logisch. De geschiedenis heeft nu bewezen dat dit beleid van beheersing en verzoening gebaseerd op een defaitistische denkwijze een complete schijnvertoning was.

Wat de dingen nog ingewikkelder maakt, is dat Chamberlain geen weekhartige linkse politicus was. Hij was een conservatief, een Engelse Tory die met een ijzeren vuist het land regeerde, zozeer zelfs dat veel van zijn collega's hem als een soort dictator zagen. Het defaitisme, zo heeft Chamberlain aangetoond, heeft niets met ideologie te maken.

Maar ondanks levendige voorbeelden uit het niet al te verre verleden die duidelijk aantonen hoe beheersing en verzoening precies het tegenovergestelde van het gehoopte resultaat tot stand brengen, gelooft Israël nog steeds dat het heilzaam is. Helaas hoort men in Israël herhaaldelijk dat terreur niet verslagen kan worden. We zien hoe Hamas tevreden wordt gesteld met vrachtwagenladingen met goederen en humanitaire hulp, terwijl de faciliteiten van de terreurgroep met een dergelijke precisie en timing worden gebombardeerd om niemand die ermee verbonden is te verzonden, en zeker niet ​​te doden. Dit mislukte beleid van verzoening kenmerkt de Israëlische regeringen, zowel linkse als rechtse al sinds 1967, en het heeft niet geholpen.

Het is mogelijk dat onze leiders nog steeds geloven, ook al bidden ze niet meer, dat het toekeren van de andere wang echt de juiste weg is. Maar ze zouden er goed aan doen om de les van de geschiedenis te onthouden, dat beheersing en verzoening nooit goed zijn geëindigd voor degenen die conflicten proberen te vermijden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.