Groeten uit Israël: Aard­bevings­risico serieus nemen!

Friday, July 06, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het eerste weekeinde in juli is begonnen. Zomer, zomervakantie, zon, hitte, airco, dat zijn de woorden die mij door het hoofd schieten als ik aan de maand juli denk. Onze jongste zoon heeft volgende week nog een laatste eindexamen, wiskunde; daarna kan ook hij echt van de zomervakantie genieten. In Israël begint men al in het voorlaatste schooljaar met de eindexamen proefwerken. Alle eindexamens vinden in het hele land tegelijk plaats en hebben ook dezelfde inhoud. De komende dagen moet onze zoon zich dus nog één keer voor deze laatste test voorbereiden; dan is het ook voor hem zomer.

Op dit moment gedraagt de zomer zich zoals het hoort. Het weer is heel stabiel, elke dag is het gewoon alleen maar heet, en in Tel Aviv is het vanwege de hogere luchtvochtigheid ook nog drukkend; de kleren plakken aan je lijf vast. Dan ben ik wel blij dat ik niet daar woon, hoeveel ik ook van Tel Aviv houd, ik zou daar niet graag willen wonen. Bovendien is het hier in Modi’in altijd een beetje warmer dan in Tel Aviv, maar de lucht is alleen niet zo vochtig.

En hier is het weer voor vandaag in Israël, kort en bondig: Helder. Bovengemiddeld warm in de bergen en in het binnenland; aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Be'erSheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 213,715 meter onder de zeespiegel.
In het oosten, aan het Meer van Galilea, aan de Dode Zee en natuurlijk in de zonnestad Eilat zijn temperaturen van boven de 40 graden nu standaard. Dus als u van hitte houdt, is het nu de tijd om naar Israël te komen.

De gevaren van een zware aardbeving werden ook vandaag nog besproken op de tv.. We zijn hier wakker geschud door twee lichte bevingen afgelopen woensdag, eerst ’s ochtends vroeg en toen nog een keer in de avond. Vooral in steden zoals Tiberias en Tsfat zouden heel veel gebouwen staan die niet bestand zullen zijn tegen een aardbeving. Het gaat dan niet alleen om oude woningen uit de jaren ’70 en ouder, maar om openbare gebouwen, scholen en zelfs oude gebouwen van de brandweer en de politie en andere openbare diensten in het land, die mogelijk bij een flinke aardbeving in elkaar storten.

Ik schreef gisteren al dat het niet gaat om de vraag òf er een aardbeving gaat komen, maar wanneer. En als dat dan een keer gebeurt, dan zouden wij gestraft worden voor de lichtzinnigheid waarmee we de gevaren niet voldoende serieus hebben genomen. De voorspellingen hebben het over 7000 doden, 100.000 gewonden, 300.000 beschadigde gebouwen, en zo’n 200.000 mensen die ineens dakloos zullen zijn. Ook de infrastructuur zou aanzienlijk beschadigd worden. En het zou ook nog erger kunnen worden, waarschuwden de deskundigen.

Dansende lampen in een woning in Tsfat tijdens de aardbeving.

In het nieuws werden gebouwen in het noorden getoond die bij iedere nog zo lichte beving steeds meer 'verbrokkelen'. Daar heeft men grote scheuren in een muur, in Tiberias viel een stuk van het plafond naar beneden. Alleen al in Tiberias zouden rond de 500 gebouwen geen stand houden hij een flinke aardbeving. Ik begrijp niet waarom men daar niet meer tegen doet. Vreemd genoeg wordt het programma ter versterking van gebouwen en van nieuwbouw hoofdzakelijk in het midden van het land uitgevoerd, zoals in het minder risico lopende Tel Aviv. Over een paar dagen zullen we dan weer vergeten zijn dat de aarde deze week heeft gebeefd. Dat is weer dat denken van 'Het komt in orde' (Hebreeuws: Jehihe beseder, een van de eerste zinnen die je leert in een cursus Hebreeuws). Maar dat wordt het niet voor iedereen. Of we volgende week nog over het gevaar van ene aardbeving praten? Vast niet, daar ben ik helaas heel zeker van.

In de krant Yediot Achronot had men het vandaag ook over het gevaar van aardbevingen. Onder de kop 'sedaqiem behe'archoet', 'Scheuren in de voorbereidingen', wordt een scheur getoond in een muur in een schoollokaal in Galilea, die door de laatste lichte aardbeving is ontstaan.

Deze lichte aardbeving heeft ons wat afgeleid van de andere problemen waar we nog wel langer mee zullen moeten 'knokken'. Gelukkig staan er vandaag twee heel interessante voetbalwedstrijden op het programma, nadat de WK voetbal in Rusland een pauze van twee dagen heeft ingelast. Daarom hoop ik dat het vandaag en morgen langs de grens met de Gazastrook wellicht wat rustiger zal zijn. Het is toch veel leuker om naar een voetbalwedstrijd te kijken dan om brandende vliegers op te laten of ruzie te zoeken met Israëlische militairen bij het grenshek, of niet soms? Het leven zou ze meer waard moeten zijn. Ik hoop dat de mensen in de Gazastrook dat langzaam aan begrepen hebben end at ze zich niet meer door Hamas in het onheil zullen laten leiden.

En nu wens ik u een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Ik was weer slim en heb de inkopen voor de shabbat al gedaan. Nou, het ga u goed en geniet van de zomer.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.