Hamas wilde soldaten bespioneren met hun smartphone

Thursday, July 05, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische leger meldde dinsdag dat het een spionageactiviteit van Hamas heeft ontdekt. Militanten van Hamas hadden, onder andere via vriend­schaps­ver­zoeken met valse profielen, via sociale netwerken contact opgenomen met soldaten, en hen vervolgens overgehaald om een speciale app te downloaden op hun smartphones.

Afbeelding: Soldaat met mobiele telefoon (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Deze apps, die zich bevinden in de app stores van Apple en Google, zijn zogenaamde 'valse apps' waarmee Hamas toegang kan krijgen tot de gehele inhoud van de smartphone en ook de controle over de telefoon kan overnemen om zo de omgeving van de soldaat te fotograferen en zijn locatie te bepalen.

Het Israëlische leger begon zijn onderzoek nadat tientallen militairen hadden geklaagd, dat zij verdachte berichten hadden ontvangen. Men ontdekte drie door Hamas gecontroleerde 'valse apps' die ongeveer 100 keer door soldaten zijn gedownload en op hun smartphones zijn geïnstalleerd. Met deze apps heeft Hamas niet alleen toegang tot de inhoud van de smartphone, maar ook de controle over de microfoon en de camera. Op die manier heeft Hamas informatie kunnen verkrijgen over diverse Israëlische militaire bases of observatieposten bij het grenshek van de Gazastrook.

Het leger meldde, dat het bij de apps ging om twee dating-apps met de namen Glancelove en Winkchat, en een app met de naam Golden Cup die informatie over het wereldkampioenschap voetbal verstrekte. De foto's van de profielen, waarmee de soldaten naar Hamas werden gelokt, zijn afbeeldingen van echte vrouwen die uit hun Facebook-accounts zijn gestolen en misbruikt.

Een van de valse profielfoto's waarmee soldaten werden gelokt. (Foto: IDF).

Een officier zei dat er dankzij de nieuwe richtlijnen voor het gebruik van de smartphone geen schade is ontstaan in het leger. 'Opnieuw heeft Hamas geprobeerd onze soldaten op de sociale netwerken te bedriegen, opnieuw is het mislukt,' zei de officier tijdens een persconferentie. Naar verluidt zou slechts 5 procent van de soldaten een gesprek hebben gehad met de valse profielen en had slechts 2 procent een van de valse apps gedownload.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.