Ex-minister staat terecht wegens spionage voor Iran

donderdag 5 juli 2018 |  Redactie Israel Today
Het proces tegen de voormalige minister van Milieu en Energie Gonen Segev is vanochtend begonnen voor de districtsrechtbank van Jeruzalem. Hij wordt beschuldigd van spionage voor Iran en het verstrekken van informatie aan de vijand.

Afbeelding: De aankomst vanochtend van Gonen Segev bij de districtsrechtbank van Jeruzalem. Het is de eerste keer dat in het openbaar te zien is sinds zijn arrestatie in mei, die aanvankelijk geheim werd gehouden. (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De Israëlische inlichtingendienst (Shin Bet) heeft gelijktijdig met het begin van het proces meer informatie voor publicatie vrijgegeven. Segev zou als agent zijn aangeworven en voor de Iraanse geheime dienst hebben gewerkt. De eerste contacten tussen Segev en ambtenaren van de Iraanse ambassade in Nigeria zouden in 2012 hebben plaatsgevonden. Segev woonde de laatste jaren in Nigeria nadat hij in Israël een gevangenisstraf voor drugssmokkel had uitgezeten.

Verder zou Segev zijn Iraanse contacten tweemaal in Teheran hebben ontmoet. Verdere ontmoetingen zouden in diverse landen hebben plaatsgevonden in hotels en woningen, die Iran voor geheime activiteiten gebruikte. Tijdens deze bijeenkomsten zou Segev de Iraniërs informatie hebben verstrekt over de Israëlische energiesector, de veiligheidscomplexen in Israël en ook over Israëlische functionarissen, actief op het gebied van diplomatie en Israëlische veiligheid. Daartoe zou de voormalige minister contacten hebben gelegd met Israëlische burgers uit deze gebieden om hen in contact te brengen met Iraanse inlichtingenagenten, die als Iraanse zakenlieden aan de Israëli's werden voorgesteld.

Segev heeft tientallen berichten aan de Iraniërs gegeven, met het doel om de veiligheid van Israël te schaden, verklaarde de veiligheidsdienst.

De rechtszitting vindt plaats achter gesloten deuren. Voor enkele tenlasteleggingen voorziet de wet in de doodstraf als maximumstraf, maar aangenomen wordt dat deze ook in dit ernstige geval niet zal worden toegepast, zoals in eerdere spionagezaken.

De Israëlische publieke opinie blijft verbaasd over de manier waarop een voormalige Israëlische minister zich tegen de Staat heeft gekeerd en voor een van Israëls aartsvijanden heeft gespioneerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.