Knessetleden mogen Tempelberg weer bezoeken

donderdag 5 juli 2018 |  Redactie Israel Today
Nadat het sinds twee jaar voor Knesset-leden verboden was de Tempelberg te bezoeken, heeft premier Benjamin nu gehoor gegeven aan een verzoek van Yehuda Glick (Likoed) om het bezoekverbod te beëindigen.

Afbeelding: Joodse Bezoekers op de Tempelberg (Archieffoto: Ya'akov Lederman/Flash90)

In zijn brief aan Netanyahu schreef Yehuda Glick, bekend om zijn strijd voor de rechten van de Joden op de Tempelberg: 'Ik vraag de premier om de afgevaardigden toe te staan ​​de Tempelberg te mogen bezoeken wanneer ze dit willen, zoals het aan alle andere burgers is toegestaan.'

Netanyahu heeft nu het bezoekverbod voor Knessetleden opgeheven, maar weigerde het verzoek van Glick dat parlementsleden de Tempelberg zonder voorwaarden kunnen bezoeken. Leden mogen vanaf nu de Tempelberg nu eenmaal binnen drie maanden bezoeken, en hun bezoek moet worden afgesproken met de ambtenaren van de Knesset en de politie, rekening houdend met de situatie op de Tempelberg.

De voorzitter van de Knesset Juli Edelstein heeft daarop met het hoofd van de Knesset-garde gesproken en hem opgedragen om gedetailleerde regels op te stellen met betrekking tot de toestemming voor het bezoek van de Knessetleden aan de Tempelberg. Het is de bedoeling dat Knessetleden de Knesset ten minste 24 uur van tevoren informeren over hun geplande bezoek aan de Tempelberg, zodat er tijd is om het bezoek met de politie te coördineren.

Daarbij moeten Joodse Knessetleden de Tempelberg tijdens de bezoekuren voor Joden kunnen bezoeken. Ze zijn onderworpen aan het reglement van orde voor niet-moslims. Moslim-parlementsleden mogen alleen via de Poort van de Stammen (Bab al-Asbat), in de noordoostelijke hoek, de Tempelberg betreden en pas een uur na het einde van de bezoektijd voor Joden.
Verder is het de Knessetleden verboden toespraken houden op de Tempelberg of interviews te geven aan de media.

Knesset-voorzitter Edelstein zei: 'Als iemand die altijd het recht van de afgevaardigden heeft gesteund om de Tempelberg te bezoeken, moeten we de beslissing voor het bezoekrecht zo snel mogelijk uitvoeren. Een Knessetlid heeft – zoals elke burger van Israël - het recht om de Tempelberg en de heilige plaatsen te bezoeken. Ik roep de leden op om zich aan de voorschriften te houden en onnodige provocaties te vermijden. '

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.