Groeten uit Israël – Honderd dagen verbrande aarde

donderdag 5 juli 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteravond beefde de aarde opnieuw. Deze beving was met 4,6 op de schaal van Richter zelfs nog iets sterker dan de eerste beving van gisterochtend. Ditmaal zou hij ook in het midden van het land, in steden zoals Tel Aviv en Ramat Gan, gevoeld zijn. Ik heb er, zoals altijd, niets van gemerkt. De beving zou even voor 23 uur hebben plaatsgevonden. Weer lag het epicentrum van de beving bij het Meer van Galilea. Ik hoop dat het voorlopig weer voorbij is en ik uiteindelijk niet toch nog zal voelen hoe de aarde onder mijn voeten beweegt. We zijn weer wakkergeschud, dat we het risico van een zware aardbeving, die ons vast nog wel eens zal teisteren, niet moeten onderschatten.

Nog meer stukken grond verbrandden in het zuiden terwijl de aarde in het noorden van het land beefde. Wat eens groen was, is nu alleen nog maar zwart. Op shabbat zal men daar 100 dagen vliegerterreur herdenken. De eerste vuurvlieger kwam op 30 maart neer op een veld aan de grens met de Gazastrook en stak het in brand. Dat werd toen nog niet als bijzonder ernstig gezien, men glimlachte er wellicht alleen maar over. Wat kan zo’n klein vliegertje met een beetje vuur nou aanrichten, zal men gedacht hebben.
Maar toen kwamen er steeds meer vliegers over het grenshek. Steeds meer bossen en landbouw­terreinen verbrandden. Tot nu toe zou er meer dan 600 hectare aan landbouwgrond zijn verbrand. Het hardst getroffen zijn de tarwevelden en de avocado-plantages. De schade bedraagt nu al meer dan 4 miljoen shekel, een miljoen euro! De landbouwers zijn vertwijfeld, ook al heeft de regering beloofd te helpen. Bijna elke dag breken er rond de 20 nieuwe branden uit.

Elke dag 20 nieuwe branden in het zuiden (Foto: Yonatan Sindel/Flash 90)

Gisteren stuurde het Ministerie van Milieubescherming verschillende wagens met meetapparatuur naar het zuiden. Zij moeten de luchtvervuiling meten die door die branden is ontstaan. Op veel plaatsen mag je eigenlijk niet meer komen, gewoon omdat het schadelijk is voor de gezondheid. Je hoeft de lucht alleen maar te ruiken om dat te begrijpen. Die meetapparatuur is goed om te weten hoe sterk de lucht vervuild is, maar dat lost het probleem niet op.

מעגל האש Magál ha'esh, De vuurkring, een artikel uit de Hebreeuwstalige krant Yediot Achronot

Vandaag verscheen er in de krant Yediot Achronot een artikel over de situatie in het zuiden. Op shabbat zal daar een bijzondere gebeurtenis worden herdacht: 100 dagen vliegerterreur. Een het einde is helaas niet in zicht. In het artikel komen de bewoners van de regio aan het woord. Zij vertellen hoe droevig het is dat zij zelf destijds door hun ouders zijn voorgelicht over het gevaar van de Kassam­raketten, en dat zij nu zelf als ouders hun kinderen moeten waarschuwen voor vuurvliegers en heliumballonnen. Ze hadden zo graag gezien dat hun kinderen zonder deze situatie en zonder gevaren in het zuiden zouden kunnen opgroeien. Maar helaas is dat niet zo.
Op de kleuterschool werden ook de kleinste kinderen voor het gevaar van de vliegers en de balonnen gewaarschuwd. Wat er als speelgoed uitziet, is nu een bedreiging geworden. 17 jaar, sinds het begin van de raketaanvallen vanuit de Gazastrook, leeft men daar in deze onverdraaglijke realiteit. Destijds waren het raketten, nu zijn het brandende vliegers, die door de wereld blijkbaar niet serieus worden genomen. Of wanneer hebt u voor het laatst thuis in de nieuwsberichten gehoord over de dagelijkse vliegerterreur en de verbrande velden?

De zomer is ideaal voor de terroristen om steeds meer Israëlische velden in brand te steken. Eén kleine lucifer is genoeg, één vonk, om een heel bos te verbranden, zo droog is het er momenteel. De temperatuur is elke dag boven de 30 graden, en zo zal het nog een hele tijd blijven.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met een verdere temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm in de bergen en in het binnenland. Aan de kust broeierig. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is niet veranderd en staat op 213,70 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Ik hoop dat men in het zuiden gauw weer zuivere lucht kan inademen, zonder deze scherpe lucht van de verbrande aarde. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.