Netanyahu's nieuwe Iran-offensief werkt inspirerend

Wednesday, July 04, 2018 |  Yochanan Visser
Premier Binyamin Netanyahu heeft een public-relations-offensief gelanceerd, dat uitsluitend gericht is op het Iraanse volk, en zijn nieuwe strategie is al gekopieerd door Iran, een van Israëls vijanden.

Ongeveer twee weken geleden plaatste de Israëlische leider een video, waarin hij aanbood te helpen bij het oplossen van een ernstige watercrisis in Iran. Terwijl hij een glas met water vulde, zei Netanyahu Israël een ongekend aanbod wilde doen aan het volk van Iran op het gebied van waterbeheer, omdat het leven van meer dan 50 miljoen Iraniërs door wanbeheer, waarvan de premier het 'wrede' Iraanse regime de schuld gaf.

Maar minachting voor het Iraanse regime zou het respect en de vriendschap tussen het volk van Iran en de Israëli's niet inperken, zei Netanyahu. Hij kondigde aan dat de Israëlische regering een website in het Farsi heeft geopend waar Israëlische innovaties op het gebied van water aan het Iraanse volk zullen worden gepresenteerd en onderwezen.

Netanyahu's video werd gepubliceerd voor de demonstraties in Zuid-Iran tegen het falende beleid van het regime op het gebied van drinkwater. Lokale media meldden dat alleen al vorige week veel Iraniërs waren vergiftigd door het drinken van besmet water.

De demonstraties, die begonnen in de overwegend Arabische stad Khorramshahr, hebben zich nu uitgebreid naar andere Iraanse steden en werden op wrede wijze onderdrukt door de Basij-militie van de Iraanse Revolutionaire Garde, die afgelopen weekend het vuur op de demonstranten opende. Naar verluidt zijn vier mensen door de Basij-militie gedood voordat demonstranten beslag legden op geweren van de veiligheidstroepen van Ayatollah Khamenei en terugvochten.

Israël steelt onze wolken en sneeuw
Een Iraanse generaal probeerde later de zaak om te draaien door Israël de schuld te geven van het gebrek aan regen in Iran. Hij beweerde dat de Joodse Staat wolken had gemanipuleerd en sneeuw had gestolen van de bergen in het Afghaanse grensgebied (geen grapje).

'Israël en een ander land in het gebied hebben gezamenlijke teams die er voor zorgen dat de wolken die het Iraanse luchtruim binnengaan de regen niet kunnen loslaten,' vertelde brigadegeneraal Gholam Reza Jalali, hoofd van de Civiele Verdedingsorganisatie van Iran, aan verslaggevers. Hij stelde Israël verantwoordelijk voor de verdwijning van sneeuw van bergtoppen boven 2.200 meters in Iran de oorzaak.
'Alle bergachtige gebieden tussen Afghanistan en het Middellandse Zeegebied zijn bedekt met sneeuw, behalve Iran,' werd Reza Jalali geciteerd zoals The Times of Israel zei.

Vorige week heeft Netanyahu nog een video geplaatst, waarin hij het volk van Iran aanmoedigt om zijn moedige strijd tegen de tirannie voort te zetten. Hij benadrukte dat, terwijl het volk van Iran onder verschillende crises lijdt, het islamitische regime de rijkdom van het land verspilt door het terrorisme in het hele Midden-Oosten te steunen.

Deskundigen zeggen dat Netanyahu's public relations offensief gebruik maakt van een nieuwe trend in Iran dat de gemiddelde Iraniërs niet langer bereid zijn om de anti-Israël propaganda van het regime te slikken. Vorige week was deze trend duidelijk zichtbaar toen demonstranten in een onbekende Iraanse stad de straat op gingen en 'Dood aan Palestina' en 'Niet Libanon en Gaza, maar het Iraanse volk' riepen.
Het spektakel toonde aan dat het Iraanse volk niet accepteert dat het regime miljarden dollars uitgeeft aan de export van zijn 'islamitische revolutie' naar de rest van het Midden-Oosten.

Naast Netanyahu's videoclips gebruikt de Israëlische regering ook sociale mediaplatforms zoals Instagram om vredesboodschappen en praktische hulp (zoals adviezen voor waterbehoud) in het Farsi naar het Iraanse volk te sturen. De 'nieuwe media'-methoden, die door Israëlische functionarissen worden gebruikt, vormen volgens de Iraanse deskundige Alireza Nader een soort omgekeerde psychologie. 'De anti-Israël propaganda van het regime kan Israël populairder maken onder jongeren', vertelde de voormalige Iran-analist van Rand Corp. aan de Bloomberg-reporter Eli Lake.

Het is nog te vroeg om te zeggen of Netanyahu's 'Iran offensief' zal werken, maar het heeft al een van Irans gevolmachtigden geïnspireerd om de strategie na te bootsen in een poging om de Israëlische mening te beïnvloeden.

De militaire arm van Hamas, Izz-a-Din al Qassam, richt zich tot het Israëlische publiek door boodschappen in de Hebreeuwse taal te publiceren op zijn website, zoals 'Leah: Netanyahu geeft er niet om Hadar terug te brengen'. De boodschap, in vloeiend Hebreeuws, verwijst naar Netanyahu's weigering om een andere gevangenenruil met Hamas aan te gaan om de resten van Hadar, de zoon van Leah Goldin, terug te krijgen; zijn lichaam wordt door Hamas vastgehouden sinds de oorlog tussen Israël en de door Hams bestuurde Gazastrook in de zomer van 2014.
Leah Goldin heeft zich zeer kritisch uitgelaten over het beleid van de Israëlische regering om geen gesprekken met Hamas aan te gaan, en hoopt dat andere Israëli's dit voorbeeld zullen volgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.