Groeten uit Israël – De volgende aardbeving komt zeker

Wednesday, July 04, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Net als vorig jaar heeft de Stad Jeruzalem ook deze zomer het voetgangersgebied versierd met iets dat met muziek te maken heeft. Was het vorig jaar een enorme radio, ditmaal is het een reusachtige grammofoon. Als je aan de erop bevestigde slinger draait, is er muziek te horen (klikt u maar op de foto voor een video). Leuk. Eens zien of de stad nog meer verrassingen in petto heeft.

Lichte aardbeving in noordelijk Israël
Vanmorgen vroeg hadden veel Israëli's die in het noorden van het land wonen, geen wekker nodig om stipt op tijd op te staan. Vandaag was een groot aantal van hen al kort voor 5 uur op de been. Ze waren wakker geschud. Later werd in de media gemeld dat er in het noorden van het land een lichte aardbeving was geweest van 4,1 op de schaal van Richter. En om even voor 7 uur kwam er nog een nabeving, met 3,8 Richter duidelijk zwakker dan de eerste beving.

Bij ons in Modi’in hebben we er niets van gemerkt. Daarvoor was de beving gewoon te zwak. Er waren geen berichten van materiële schade of gewonden. En dat is ook goed zo. Een zware aardbeving is echt het laatste wat we in deze toch al niet gemakkelijke tijd kunnen gebruiken.

Desondanks wordt in alle media over deze ochtendlijke beving bericht. Sommige mensen zouden erg geschrokken zijn, omdat het toch heel hard heeft geschud. Ik herinner me een beving die ook ik heb gevoeld, die met 5,1 Richter ook duidelijk sterker was dan de beving van vandaag. Destijds – het is al echt lang geleden – hebben lampen en een aan de wand hangend tv-toestel flink geschud. En op school moesten de leerlingen de klaslokalen verlaten en zich op het schoolplein verzamelen. En verder was er in 1995 nog een flinke beving in het zuiden van het schiereiland Sinaï, die ook in Eilat lichte schade veroorzaakte.

De laatste echt sterke aardbeving in Israël was die in 1927, die de naam Aardbeving van Jericho heeft gekregen. Het epicentrum van de beving lag ten noorden van de Dode Zee. De beving had een sterkte van 6,3 Richter en zorgde voor aanzienlijke schades. Rond 500 mensen zouden om het leven zijn gekomen.

Jeruzalem na de aardbeving van 1927 (Foto: Public domain)

En daarvoor was er in 1834 een zeer zware aardbeving, waarvan het epicentrum hier in Jeruzalem lag. U begrijpt zeker al waar ik heen wil, of niet soms? Inderdaad, het schijnt weer tijd te zijn voor een zware aardbeving. 1834 1927, en nu? Als er inderdaad elke 90 jaar een zware aardbeving is, dan is hij nu over tijd. De geologen zijn ervan overtuigd dat er op enig moment weer een flinke aardbeving in onze regio kan komen, hetzij in het noorden bij het Meer van Galilea, of in de omgeving van de Dode Zee, waar in het oosten de Arabische aardschol en in het westen de Afrikaanse continentale schol liggen. In het noorden heb je dan nog de Euraziatische schol. Een erg wankele regio dus.

Na iedere, nog zo kleine beving, vraagt men zich hier bij ons af of Israël op een zware aardbeving is voorbereid. Helaas waarschijnlijk niet. Nog steeds zijn er heel wat oude gebouwen die nauwelijks tegen een zware beving bestand zullen zijn. Een vrouw uit Tiberias vertelde vanochtend op de radio dat ze heel erg schrok toen de hele woning begin te wankelen. Ze heeft een oude woning op de achtste verdieping, zonder lift. Ze was er zeker van dat bij een slechts iets sterkere beving de boel ineen zou storten. In haar stadsdeel zouden nog eens zeven vergelijkbare flatgebouwen zijn. Dat klinkt verontrustend. Ik zou daar niet willen wonen. Een paar jaar geleden is men al begonnen deze gebouwen te versterken, of oude woningen opnieuw te bouwen. Maar zoiets kost tijd, en niemand weet of we die hebben. Ieder jaar worden op scholen, op werkplekken en ook in het hele land oefeningen gehouden voor noodgevallen.

Aardbevingsoefening in de Knesset afgelopen jaar (Foto: Maor Kinsbursky/Flash90)

We moeten blijven hopen dat het nog een tijd zal duren voor de verwachte zware beving komt. Die kleine bevingen zoals vandaag zijn goed als waarschuwing om het onderwerp aardbeving serieus te nemen en niet te vertrouwen op de zo geliefde woorden 'Het zal wel goed komen” (Hebreeuws: יהיה בסדר Jehihe Beseder). De volgende beving komt zeker.

En nu nog het weer voor vandaag. Het blijft allemaal zoals het was, warm en zonnig: Helder, met een verdere lichte stijging van de temperaturen, die vandaag iets boven het gemiddelde zullen liggen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 213,70 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Helaas waren er gisteren weer branden in het zuiden. De vuurvliegers zorgden voor 22 branden, en in totaal 670 sinds het begin van de vliegerterreur. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.