Nieuwe wet tegen 'salarissen voor terroristen'

dinsdag 3 juli 2018 |  Redactie Israel Today
Maandagavond heeft de Knesset een wet aangenomen waarbij het bedrag dat de Palestijnse Autoriteit maandelijks aan terroristen en hun families betaalt, wordt afgetrokken van het belastinggeld dat Israël voor de Palestijnen int.

Afbeelding: Vier terroristen voor de rechtbank (Archieffoto: Yossi Zamir)

Na een stormachtig debat stemden 87 parlementsleden voor en slechts 15 leden, vooral van de Gemeenschappelijke Arabische lijst, tegen de nieuwe wet. Volgens de wet worden nu van de Palestijnse belastinggelden, die Israël elke maand naar de Palestijnse Autoriteit in Ramallah overmaakt, het bedrag dat de Palestijnse regering van Machmoud Abbas aan terroristen en hun families betaalt, automatisch in mindering gebracht.

Naar verluidt heeft de Palestijnse Autoriteit de afgelopen vier jaar ongeveer 4 miljard shekel (1 miljard euro) betaald aan terroristen uit haar zogenaamde 'martelaarsfonds'. Alleen al vorig jaar ontvingen de terroristen 1,2 miljard sjekel (300 miljoen euro).

Het Knessetlid Avi Dichter (Likoed) wendde zich in zijn toespraak tot de Palestijnse leider Machmoud Abbas toe en zei onder andere: 'Machmoud Abbas, in plaats van geld te investeren in gezondheid en onderwijs, investeert u 7% van de totale jaarlijkse begroting in terrorisme?!

Verder zei Dichter: 'De Palestijnse Autoriteit verandert in een fabriek die moordenaars van mensen in dienst heeft - vooral Joden, maar ook moslims, christenen, Druzen, Circassiërs en anderen, ook toeristen zijn het slachtoffer. Het is heel gemakkelijk om door dit bedrijf te worden aangesteld. Alles wat je moet doen is Israëli's vermoorden, gearresteerd of gedood worden en je staat op de loonlijst'.

Daarvoor richtte de dichter zich rechtstreeks tot Abbas in het Arabisch en wenste hem: 'Moge uw huis geruïneerd worden'. (Een uitdrukking die Abbas eerder zelf gebruikte).

De goedkeuring van de nieuwe wet werd sterk bekritiseerd door de Palestijnse Autoriteit. 'Dit is een oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk', zei Nabil Abu Rudeineh, de woordvoerder van de Palestijnse leider Machmoud Abbas-. Daarmee zou de rode lijn zijn overschreden. Als de wet daadwerkelijk wordt toegepast, zal dat leiden tot belangrijke Palestijnse besluiten om ermee om te gaan, waarschuwde hij. Hij raadde Israël aan 'de nieuwe wet in te trekken, zodat de situatie zich niet zo gevaarlijk zou ontwikkelen dat er geen uitweg meer is'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.