Iraanse generaal: 'Israël steelt onze wolken'

Tuesday, July 03, 2018 |  Redactie Israel Today
Israël lijkt voor alles verantwoordelijk te zijn. Maandag beschuldigde een Iraanse generaal de Joodse Staat ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanhoudende droogte in zijn land, omdat het zou verhinderen dat de wolken boven Iran regen laten vallen.

Afbeelding: Iraanse wolken. (Foto: Creatieve Commons, Blondinrikard Fröberg)

De klimaatverandering in Iran is zeer verdacht, zei brigadegeneraal Gholem Reza Jalali, hoofd van Iraanse burgerbescherming, tijdens een persconferentie, zoals het Iraanse persbureau ISNA meldde.

Jalali zou hebben gezegd dat buitenlandse invloeden betrokken zijn bij klimaatverandering, verwijzend naar een Iraans wetenschappelijk onderzoek. 'Israël en een ander land in de regio hebben hun krachten gebundeld om ervoor te zorgen dat de wolken boven Iran geen regen laten vallen. Wij hebben hier te doen met een diefstal van wolken en sneeuw,' hij zei. Hij merkte op dat alle bergen in de regio tussen Afghanistan en het Middellandse Zeegebied bedekt zijn met sneeuw, alleen de bergen in Iran.

De Iraanse meteorologische dienst zelf was echter meer dan sceptisch over de beschuldigingen van de generaal. De voorzitter van de Iraanse meteorologische dienst zei: 'Generaal Jalali is waarschijnlijk in het bezit van documenten die mij onbekend zijn. Maar wetenschappelijk is het voor een land niet mogelijk om wolken of sneeuw te stelen. Iran lijdt aan een aanhoudende droogte, een wereldwijde trend die niet alleen Iran betreft,' zei hij.

'Het stellen van dergelijke vragen helpt niet onze problemen op te lossen, maar verhindert ons de juiste oplossingen te vinden,' hij zei verwijzend naar de verklaringen van de Iraanse generaal.

Het is overigens niet de eerste keer dat Iraanse functionarissen andere landen ervan beschuldigen de regen te stelen. Voormalig Iraanse president Ahmadinejad beschuldigde westerse landen in 2011 van het opstellen van plannen om een droogte in Iran te veroorzaken. Europese landen zouden speciale apparatuur gebruiken om de wolken hun water op hun continent te laten laten vallen.

Men zou ook iets positiefs kunnen zien in de Iraanse beschuldiging, de Iraanse erkenning dat Israël altijd goed is voor nieuwe technologische ontwikkelingen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft onlangs aangeboden om het Iraanse volk te helpen de waterproblemen van het land op te lossen. Daarom wordt deze nieuwe beschuldiging waarschijnlijk met een glimlach ontvangen in Israël.

Niet alleen in Israël glimlachte men over de verklaringen van de Iraanse generaal. Ook in Iran zelf maken veel Iraniërs grapjes over de theorie van de Wolkenklaas door grappige berichten in de netwerken, zoals de volgende post op een Iraans Twitter-account:

'Israëli's knoeien aan de wolken'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.