Indirecte besprekingen tussen Israël en Hamas

maandag 2 juli 2018 |  Redactie Israel Today
De ambassadeur van Qatar in Gaza, Mohammed El-Emadi, heeft in een interview bevestigd dat Israël indirecte onderhandelingen voert met de terreurorganisatie Hamas om een oplossing te vinden voor de humanitaire crisis in Gaza.

Afbeelding: Gaza (Foto: Wissam Nassar/Flash90)

Het is voor het eerst dat een hooggeplaatste diplomaat die met Gaza is verbonden, heeft bevestigd dat dergelijke gesprekken plaatsvinden. El-Emadi vertelde aan een Chinees persbureau dat de Verenigde Staten betrokken zijn bij de gesprekken, maar dat er nog geen overeenstemming is bereikt tussen de partijen.

El-Emadi wordt zeer gerespecteerd door alle partijen, Israël, de VS en Hamas. Hij heeft van Israël vrije toegang tot Gaza gekregen en staat voortdurend in contact met de Israëlische veiligheidsdiensten.

Indirecte gesprekken, Netanyahu en Hamas chef Yahya Sinwar (foto: Abed Rahim Khatib, Tomer Neuberg/Flash90)

Hij zei dat de VS verschillende voorstellen hebben gedaan voor het herstel van de Gazastrook, waaronder projecten voor het herstel van de water- en elektriciteits­infra­structuur en voor het scheppen van werkgelegenheid.

'We hebben de Israëli's opgeroepen de blokkade van de Gazastrook op te heffen, dat hebben we bijzonder benadrukt. We werken eraan, maar we hebben nog geen resultaat', aldus El-Emadi. Wat Hamas als tegenprestatie zou teruggeven, zei de diplomaat niet.

Vorige week werd gemeld dat de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman overeenstemming had bereikt met de president van Cyprus over een plan voor de aanleg van een haven voor schepen die goederen leveren aan Gaza. De aanleg van de haven is echter afhankelijk van de teruggave door Hamas van de lichamen van de soldaten Goldin en Shaul en twee Israëlische burgers die door de terroristische organisatie worden vastgehouden. Daarvoor zou Israël samen met de VS deelnemen aan het herstel van de Gazastrook.

Abbas bezorgd over afscheiding van de Gazastrook

Machmoud Abba's (foto: Flash90)

De Palestijnse leider Machmoud Abbas lijkt zich zorgen te maken over de besprekingen voor een regeling van de situatie in Gaza. Indien er in Gaza een akkoord wordt bereikt, dan zou dit kunnen betekenen dat Gaza wordt gescheiden van de zogenaamde 'Westbank', het gebied dat wordt gecontroleerd door Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit.
Om dit te voorkomen heeft hij vorige week een ontmoeting gehad met de voormalige Palestijnse premier Salah Fahid om te praten over de vorming van een eenheidsregering, die ook door Hamas zou worden geaccepteerd, als voorbereiding op verkiezingen. Machmoud Abbas wil daarmee de door hem gevreesde mogelijke afscheiding van de Gazastrook voorkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.