Australië verlaagt steun aan PA; zal Trump volgen?

Monday, July 02, 2018 |  Redactie Israel Today
Australië heeft maandag zijn besluit bekendgemaakt om de directe financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit te verlagen, omdat deze geneigd is dat geld te gebruiken om anti-Israëlisch terrorisme te financieren.

Afbeelding: De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop ontmoet in 2016 in Jeruzalem de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. (Foto: Amos Ben Gershom/GPO)

Vorige maand heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop de Palestijnse Autoriteit gevraagd te garanderen dat Australische donaties niet als salaris worden gegeven aan Palestijnen die gevangen zitten omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan terroristisch geweld tegen Israël.

Blijkbaar is het antwoord van de PA niet bevredigend voor minister Bishop, zij schrijft in een verklaring die online wordt gepubliceerd: 'Ik ben ervan overtuigd, dat eerdere Australische financiering van de PA via de Wereldbank is gebruikt zoals bedoeld. Ik maak me echter zorgen over het feit dat bij het verstrekken van middelen voor dit aspect van de activiteiten van de PA, deze de mogelijkheid heeft zijn eigen begroting te gebruiken om activiteiten te (financieren) die Australië nooit zou steunen.'
'Alle hulp die door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie wordt verleend aan personen die zijn veroordeeld voor politiek gemotiveerd geweld is een belediging van de Australische waarden en ondermijnt het uitzicht op een zinvolle vrede tussen Israël en de Palestijnen.'

In plaats daarvan zal Australië de 7,4 dollar (USD) in kwestie naar het Humanitair Fonds voor de Palestijnse Gebieden van de Verenigde Naties sturen, in de hoop dat het alleen zal worden gebruikt om gezondheidszorg en basisbehoeften aan de meest behoeftigen te verstrekken.

De vraag die veel Israëli's zich stellen is of de Amerikaanse president Donald Trump nu zal volgen door alle Amerikaanse financiële steun aan de PA te verminderen.
De Taylor Force Act (genoemd naar een in 2016 in Israël vermoorde Amerikaanse toerist), die het de hoeveelheid dollars van Amerikaanse belastingbetalers dat naar de zakken van de PA gaat verlaagt, is in maart 2018 door het Amerikaanse congres goedgekeurd en door president Trump ondertekent
Maar veel Amerikaanse parlementariërs vinden dat de motie niet ver genoeg ging, en dat zolang de PA oproept tot haat en geweld tegen Israëlische Joden, het zelfs niet één Amerikaanse dollar zou moeten ontvangen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.