Russische luchtmacht beperkt Israël tegen Iraanse doelen

maandag 2 juli 2018 |  Yochanan Visser
Een Russisch-Syrisch offensief in het zuidwesten van Syrië bemoeilijkt de operationele mogelijkheden van Israël tegen de toenemende Iraanse dreiging vanuit dit land. Het begin vorige week begonnen offensief van de pro-Assadcoalitie heeft tot doel de verschillende rebellengroeperingen te verdrijven uit de regio langs de Jordaanse en Israëlische grens.

Om het voor Israël nog ingewikkelder te maken, sloot de Russische luchtmacht zich aan bij het offensief. Dit betekende het einde van de zogenaamde 'de-escalatiezone-overeenkomst' die sinds juli 2017 gold tussen de Verenigde Staten, Rusland en Jordanië.
Russische en Syrische vliegtuigen bombarderen momenteel stellingen van rebellen in de provincie Dara'a. Deze provincie grenst aan de provincie Kuneitra, die op zijn beurt weer grenst aan Israël.

Het offensief heeft reeds tussen de 45.000 en 120.000 burgers dakloos gemaakt, meldden donderdag de Verenigde Naties en Emad Batin, de ondervoorzitter van de Provinciale Raad Dara'a van de oppositie.
De ontheemde Syriërs probeerden eerst te vluchten in de richting van de Jordaanse grens, maar het Hashemitisch Koninkrijk, waar al meer dan 1,3 miljoen Syrische vluchtelingen verblijven, sloot zijn grenzen en sindsdien werd de regio langs de Israëlische grens een laatste toevlucht voor de inwoners van Dara'a.
Blijkbaar hopen de ontheemden dat Israël zijn grens met Syrië zal openen of dat het Syrische leger niet zo dicht bij de Israëlische grens aanvallen durft uit te voeren.

Een Israëlische interventie, om de door Iran en Rusland gesteunde pro-Assadcoalitie te beletten het grensgebied op de Golanhoogten over te nemen, wordt steeds onwaarschijnlijker sinds de Russische luchtmacht zich bij het offensief aansloot.
Alleen al donderdagochtend hebben Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen meer dan 84 luchtaanvallen uitgevoerd in Dara'a, terwijl de islamitische rebellen zelfmoord­aanslagen hebben gepleegd in de Yarmouk Bassin regio in een poging het offensief te stoppen.

Er werd ook melding gemaakt van zware gevechten op het oostelijke platteland van Dara'a, terwijl de Long War Journal (LWJ) bekendmaakte, dat ten minste één door Iran gesteunde sjiitische militie uit Irak meevecht met het leger van Assad.
Volgens LWJ maakte de Iraakse sjiitische militie Liwa Zulfiqar zijn aanwezigheid in het offensief duidelijk door video’s en foto’s die men op zijn Facebook-pagina plaatste. Liwa Zulfiqar nam deel aan de strijd om Busra al Harir, een strategische belangrijke stad in oostelijk Daraa, en beweerde dat rebellen hadden geprobeerd zijn commandant te vermoorden.

Lokale media melden dat tijdens het offensief in Dara'a minstens drie ziekenhuizen werden gebombardeerd, waardoor de inwoners van de provincie, waar in 2011 de opstand tegen Assad begon, zonder medische zorg zitten.

De pro-Assadcoalitie nadert nu de Israëlische grens en bombardeerde het Vrije Syrische Leger in de stad Nawa, die op minder dan twaalf kilometer van de Golanhoogten ligt.
Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen richten zich op de aan IS verwante organisatie Jaish Khalid bin Al-Walid, die het grootste deel van de Yarmouk Bassin regio beheerst.

De Verenigde Staten hebben ondertussen duidelijk gemaakt dat ze niet van plan zijn om de rebellen in het zuidoosten van Syrië te helpen, terwijl de regering-Trump een bijeenkomst heeft gepland met de Russische president Vladimir Poetin om de Iraanse aanwezigheid in Syrië te bespreken.
Poetin en Trump zullen naar verwachting in Europa bijeenkomen na een NAVO-conferentie in Helsinki, Finland, die over twee weken zal plaatsvinden.

Israël blijft ondertussen Iraanse wapentransporten naar Syrië aanvallen, maar lijkt door de Rusland zijn militaire mogelijkheden te hebben verloren om de door Iran gedomineerde pro-Assadcoalitie te beletten de regio over te nemen die grenst aan de Israëlisch-Syrische grens op de Golanhoogten.
De aanwezigheid van Russische vliegtuigen in het Syrische luchtruim boven de provincies Quneitra en Dara'a zal hoogstwaarschijnlijk de handen van de Israëlische luchtmacht binden wanneer het offensief de Golanhoogten bereikt.
De pro-Assadcoalitie daarentegen lijkt ook zeer voorzichtig in haar pogingen om de Golanhoogten over te nemen. De meeste gevechten sinds het begin van het offensief hebben plaatsgevonden in Dara'a, niet in Kuneitra.

Terwijl Arabische media beweerden dat een Syrisch offensief op de Golanhoogten zou leiden tot Israëlische luchtaanvallen of zelfs een IDF-grondoperatie in Syrië, is de meest waarschijnlijke weg die de pro-Assadcoalitie zal volgen, het sluiten van een ‘verzoeningsakkoord’ met de islamitische rebellen op de Golanhoogten.
Dergelijke overeenkomsten maakten een einde aan andere impasses met islamitische rebellengroeperingen in heel Syrië. Het kan de gedwongen verplaatsing inhouden van de islamitische rebellen langs de Israëlische en Jordaanse grens naar door soennieten gedomineerde gebieden in Noord- en Oost-Syrië.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.