Groeten uit Israël – claxonneren kan gevaarlijk zijn

zondag 1 juli 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En dan is het weekeinde alweer voorbij. Althans hier bij ons in Israël. Terwijl u nog van de zondag kunt genieten, wordt er bij ons op de redactie alweer vlijtig gewerkt. Vanochtend vroeg op weg naar Jeruzalem merkte ik dat het nu zomervakantie is. Want er was veel minder verkeer dan anders op dezelfde tijd. En doordat ik vanochtend wat later van huis ben weggereden, kwam me dat heel goed van pas. Twee hele maanden zal dat nu zo zijn, twee maanden waarin je enigszins rust hebt in het wegverkeer.

Rustige wegen betekenen ook rustige automobilisten, want dat is iets dat hier bij ons bijzonder belangrijk is. Want helaas is het imago van de Israëlische automobilist niet altijd zo best, op zijn zachtst gezegd. Dit weekeinde waren we met zowat het hele gezin op weg naar Jeruzalem, om kennissen te bezoeken. Onderweg probeerde, zoals zo vaak, een automobilist achter mij me op te jagen, ik reed volgens hem blijkbaar te langzaam. Ik had net een andere auto ingehaald. Hij naderde me dermate agressief met lichtsignalen, dat ik naar de vluchtstrook moest uitwijken. Daarbij gaf ik claxonsignalen, om hem mijn misnoegen over zijn rijstijl duidelijk te maken. Mijn vrouw zei meteen dat ik dat niet moest doen, want je weet nooit wie er achter het stuur zit. Hij kon wel eens gevaarlijk zijn.

Helaas heeft ze helemaal gelijk. Ik heb zelf eens een echt onprettige situatie meegemaakt, waarbij ik met mijn claxon een automobilist op zijn onmogelijke rijstijl heb geattendeerd. Het was een dure Mercedes, die mij toen inhaalde. En toen stopte de man, zodat ik ook moest stoppen, midden op een brug. De man stapte uit en liep naar mij toe. Het was een oudere keurig geklede man, die zichtbaar gespannen leek. Hij tikte op mijn ruit. Ik gaf gas en ging ervandoor. Toen zag ik dat die nette man met zijn Mercedes me achterna kwam. Hij leek een slechte dag te hebben. Op de een of andere manier lukte het me om hem kwijt te raken. Het was geen prettige belevenis. En desondanks heb ik gisteren weer geclaxonneerd.

Waarom vertel ik u dat trouwens, zult u zich afvragen. Omdat er gisteren een bericht was, waarover het hele weekeinde in de media werd gesproken. Een jonge vrouw was in de stad Afula onderweg om haar kinderen van de kleuterschool op te halen, de laatste dag voor de zomervakantie. Op haar weg daarheen, versperde een auto de toegang tot de straat. De vrouw toeterde heel normaal, om de chauffeur te verzoeken de weg vrij te maken. Maar dat was helaas geen goed idee. Een passagier van de auto stapte op de auto van de vrouw af, opende de deur en begon op haar in te slaan. Het voorval liep af met een gebroken neus. De vrouw moest in het ziekenhuis worden behandeld. De aanvaller werd later op de luchthaven gearresteerd, toen hij trachtte het land te verlaten. In het politieonderzoek bleek dat hij vóór dat voorval in een ongeluk was verwikkeld en ook daar de vrouw had geslagen. Wat gebeurt er toch in de hoofden van zulke mensen?

Een andere automobiliste filmde het voorval in Afula

Ik wil nu niet zeggen dat alle automobilisten hier bij ons gevaarlijk kunnen zijn. Nee, wat hier gebeurde was slechts een extreem geval. Maar toch moet ik zeggen dat de rijstijl van veel automobilisten hier niet altijd de beste is. Wegpiraten heb je ook in andere landen, maar misschien hebben wij er hier een klein beetje meer van. Jammer.

Nu hoop ik dat de dader voor zijn daad een fatsoenlijke straf krijgt, zodat andere potentiële daders gewaarschuwd worden. De wegen zijn ook zo al gevaarlijk genoeg. En bovendien hebben we echt belangrijker problemen waarmee we ons moeten bezighouden. Zo waren er ook dit weekeinde weer 24 branden in het zuiden. Op de radio werd gezegd dat er sinds het begin van de vliegerterreur, iets meer dan twee maanden geleden, rond de 609 branden in het grensgebied naar de Gazastrook zijn geweest. Ook schijnen niet alle bewoners van Gaza begrepen te hebben dat het zinloos is om te proberen het grenshek over te komen. Daarover, en over al het andere dat vandaag belangrijk is, berichten we later in onze dagelijkse nieuwsberichten.

Strand aan het Meer van Galilea, vrijdag (foto: David Cohen/Flash90)

En wat ontbreekt er nog? Juist, het weer. Dat is niet eens zo slecht. Vanochtend vroeg stond de temperatuur hier in Jeruzalem op een heel prettige 19 graden. Het zou nu weer wat warmer worden, zomer dus. Helaas zakt het waterpeil van het Meer van Galilea steeds verder. Niettemin hebben ook dit weekeinde weer veel dagjesmensen daar pret gehad, zoals op de foto hierboven en op de titelfoto te zien is.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een verdere temperatuurstijging, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'erSheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van Meer van Galilea is weer twee centimeter gedaald en staat nu op 213,625 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u nog een prettige zondag. Rijd voorzichtig, dat is de moeite waard. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.