Groeten uit Israël – De hitte van juli-augustus

vrijdag 29 juni 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vandaag is het ook voor de leerlingen van de basisscholen en de kleuterscholen zo ver. De zomervakantie is begonnen! Vandaag is de laatste schooldag voor rond de anderhalf miljoen kinderen. En dit jaar zijn de vakanties zelfs nog iets langer dan anders. Dat hebben we te danken aan de shabbat, want normaliter is 30 juni de laatste schooldag. Het nieuwe schooljaar begint dan altijd op 1 september. Maar omdat ook die dag dit keer op een shabbat valt, winnen de kinderen er nog een vakantiedag door. Dat is toch leuk.

Niet zo gemakkelijk zijn de lange zomervakanties voor de ouders van kleine kinderen. Die willen nu aan het werk zijn, want niet alle ouders kunnen zich nu vakantie veroorloven om bij hun kinderen te zijn. En als ze dat toch proberen, dan slechts voor een klein deel van de lange vakantie. Want geen enkele werknemer krijgt twee maanden vrij.

Om het voor de ouders tenminste iets makkelijker te maken, is er de 'school voor de grote vakantie'. Dat is nog een betrekkelijk nieuw programma, waarbij de kinderen uit de eerste tot en met de derde klas de komende drie weken nog naar school gaan. Daar wordt dan echter niet les gegeven zoals normaal, maar de kinderen krijgen een soort vakantiekamp aangeboden, met allerlei activiteiten. Daar heb ik vroeger al eens over verteld. En dan zijn er nog de 'gewone' vakantiekampen en activiteiten, maar die zijn wel vaak erg duur.

De leraren hebben het iets beter, want ook zij beginnen nu aan de zomervakantie. Vaak wordt er heel jaloers naar hen gekeken, omdat zij al zoveel vakantie hebben. Maar de leraren verdedigen zich natuurlijk, dat ze de tijd van de schoolvakanties gebruiken om het nieuwe schooljaar voor te bereiden. En daar zit ook wel wat in. Ze beginnen al voor het einde van de zomervakantie met de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar, ook op school. Maar eigenlijk hebben ze het toch helemaal niet zo slecht.

Ik ben benieuwd of we ditmaal weer kort voor het begin van het schooljaar over stakingsdreigingen van leraren te horen krijgen. Want heel vaak wordt juist dat moment daarvoor gebruikt. Ik geef toe dat de salarissen van de leraren vroeger niet de beste waren en dat ze zich terecht daarover beklaagden. De stakingen van de afgelopen jaren waren echt een succes. Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo slecht om leraar te zijn. Niettemin is het een probleem dat leraren kunnen staken. Ik herinner me een erg lange staking. Dat was in de herfst van 2007. Die staking duurde zo lang dat het me zelfs lukte om met onze oudste zoon als cadeau voor zijn Bar Mitzwa voor 12 dagen naar Engeland te vliegen. Toen we terugkwamen, waren de scholen nog steeds gesloten. De staking duurde ongeveer twee maanden. Ongelooflijk.

We hebben nu nog maar één zoon op school. Onze jongste begint in september aan de twaalfde en laatste klas. Voor ons als ouders is dat al historisch, na zoveel jaren. Er begint een nieuw tijdperk, waarin onze drie kinderen allemaal volwassen zijn. Fiscaal worden mijn vrouw en ik dan als echtpaar zonder kinderen gezien. Toch wel wat raar eigenlijk. Maar het vervult ons met veel trots dat we nu volwassen kinderen hebben. Missie voltooid, nu begint de volgende fase.

En hoe wordt het weer aan het begin van de zomervakantie? Zomers natuurlijk. Overigens is het vanmorgen iets koeler geworden, maar dat betekent niet dat het niet warm kan worden. Zondag is het alweer juli. In het Hebreeuws heb je de term 'de juli-augustushitte', want dat is het warmste deel van de zomer.
De zanger Shlomi Arzi heeft een lied met deze titel geschreven. Alleen gaat het in dat lied niet over het weer. Het gaat meer over de herinnering aan de oorlog in de hitte van juli-augustus, herinnering aan gewonden, een helikopter die landt om hen te bergen. Het gaat over een hele eenheid die door het vuur werd verrast.

„Hitte van juli-augustus” – Shlomo Arzi

Het lied beschrijft het oorlogstrauma. Het is eigenlijk niet juist om dit lied alleen vanwege zijn titel met de hitte van juli en augustus, met de zomer, in verband te brengen. Het is geen gemakkelijk lied, waarmee helaas veel vroegere militairen, die in oorlogen moesten vechten, zich identificeren. Dat is jammer. Ik zou niet willen dat ook onze kinderen later de herinneringen aan de oorlog zouden moeten verwerken.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een verdere temperatuurdaling, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer tweeënhalve centimeter gedaald en staat nu op 213,65 meter onder de zeespiegel.

Zoals u ziet, heb ik vandaag de politiek en de problemen van ons land bijna helemaal buiten beschouwing gelaten. Ik hoop dat we eindelijk een rustig weekeinde zullen krijgen, vooral in het zuiden, want helaas zijn er in het grensgebied met de Gazastrook elke dag verschillende branden. Er moet eindelijk een manier worden gevonden om grip op de situatie te krijgen. Maar ditmaal wil ik het niet over problemen hebben. We hebben even pauze nodig.

Ik wens u een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.