Trump: Israël mag Iraanse strijdkrachten aanvallen

Thursday, June 28, 2018 |  Redactie Israel Today
Wanneer de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin op 15 juli bijeenkomen, zal Syrië het belangrijkste gespreksonderwerp zijn. In het bijzonder de verwijdering van Iraanse troepen uit Syrië.

Afbeelding: Israëlische gevechtsvliegers begeven zich naar hun vliegtuigen. (Archieffoto: Shaul Shwartz of Yossi Zamir/Flash90)

Volgens Amerikaanse diplomatieke bronnen, geciteerd door de in Londen gevestigde Arabisch-talige krant Al-Hayat, is Trump bereid om te accepteren dat Bashar Assad in Damascus aan de macht blijft. Hij wil echter een volledige terugtrekking van de Iraanse en met Iran verbonden troepen uit het land.

Dat kunnen de Russen waarschijnlijk faciliteren. En, als zij niet kunnen, zal de macht van Trump naar verluidt Israël 'groen licht' geven om, zogezegd, de Iraniërs 'te verlichten', 'waar en hoe Israël dat wil', zei de bron.

Israël is er absoluut van overtuigd, dat de Iraanse militaire voetafdruk die de afgelopen jaren in Syrië is ontstaan, een onaanvaardbare en existentiële bedreiging voor de Joodse Staat vormt. Israël heeft zelfs gebroken met zijn traditionele beleid van dubbelzinnigheid door de talrijke verwoestende luchtaanvallen op Iraanse bases in en rond Damascus te erkennen als zijn werk.

Opmerkelijk is ook dat de Russen, die deze Israëlische aanvallen zouden kunnen verhinderen met de door hen in Syrië ingezette luchtmachten en verdedigingen, in plaats daarvan hebben gekozen om een ​​oogje dicht te knijpen. Dit ondanks het feit dat de Russen en Iraniërs blijkbaar om dezelfde reden in Syrië zijn - om Assad aan de macht te houden en het gebroken land onder zijn bewind te herenigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.