Groeten uit Israël: De belangrijkste bijzaak ter wereld

Thursday, June 28, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het ochtendnieuws van de radio begon vanochtend vroeg met een sensatie! Dit nieuws verplaatste alle andere gebeurtenissen naar de achtergrond. Of het nu ging om raketten in het zuiden, prins William in Tel Aviv, of de aanklacht tegen Sara Netanyahu. Vredesproces? Iran? Allemaal onbelangrijk. Ook de kranten brachten deze sensatie op hun voorpagina. U weet vast al waar ik het over heb, nietwaar?

Maar nu eerst het weerbericht voor vandaag in Israël, voordat ik u vertel waar het over gaat. Het is weer wat 'koeler' geworden:
Helder tot bewolkt, met een daling van de temperaturen, die vandaag bij het jaargetijde zullen passen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gedaald en staat nu op 213,625 meter onder de zeespiegel.

Maar nu terug naar het dramatische bericht, waarmee al sinds gisteravond alle nieuwsberichten openen. Hier de titelpagina’s van de kranten van vandaag:

De titelpagina’s van de kranten Israel Hayom, Yediot Achronot en Ma'ariv (van links naar rechts)

Het gaat over de belangrijkste bijzaak ter wereld, voetbal. Duitsland is uit het WK gegooid. Daar gaat het over. En ook zij die zich helemaal niet voor voetbal interesseren, konden zich ervoor verstoppen. 'De Ellendigen', naar de beroemde roman Les Misérables van Victor Hugo, schrijft de krant Israel Hayom. 'Duitsland vernederd', luidt de kop in Yedioth Achronot, en Ma'ariv schrijft 'Een ander Duitsland'.

Elke morgen als ik naar Jeruzalem rijd, of het nu met de bus is of zoals vandaag met de auto, luister ik naar het ochtendnieuws op de radio, om onderwerpen voor onze webpagina te zoeken. Vandaag was dat eigenlijk onmogelijk, want er was maar één onderwerp. Een half uur lang werd er alleen maar over het vertrek van het Duitse nationale elftal gesproken. Er werden zelfs twee experts geïnterviewd. Elke dag is er een interview met twee experts. Zij praten over de belangrijkste gebeurtenissen van de dag. Vandaag ging het over voetbal en over Duitsland. Steeds als het over het Duitse elftal gaat, wenden de media zich tot een hoogleraar aan de Hebreeuwse Universteit in Jeruzalem, professor Moshe Zimmermann, een historicus wiens voorouders uit Hamburg stammen. Hij is een aantal jaren gasthoogleraar in Duitsland geweest en is een absolute fan van het Duitse nationale elftal.

In het gesprek van vanmorgen vroeg ging het, behalve over de gênante wedstrijd van gisteren, over de vraag waarom er uitgerekend hier in Israël zoveel Israëliërs zijn die fans zijn van het Duitse elftal. Duitsland is nu een land dat vluchtelingen opneemt, het is een ander Duitsland dan destijds. Niettemin zijn er ook nu nog Israëli's, vooral nazaten van slachtoffers en overlevenden van de Holocaust, die niets met Duitsland te maken willen hebben. Dat moeten we gewoon accepteren. Maar de meerderheid van de Israëliërs denkt nu heel anders over Duitsland.

Verder werd erover gesproken waarom er nogal wat mensen zijn die blij zijn vanwege het vertrek van de Duitsers. De hoogleraar sprak over het begrip leedvermaak. Hij zei dat men altijd blij is wanneer een sterk team, dat kort voor het begin van het WK nog als favoriet werd gezien, uitvalt. Men heeft altijd een hart voor degene die men zwakker schat. Dat zou ook de oorzaak kunnen zijn dat de wereld Israël steeds weer bekritiseert. Het sterke Israël tegen de zwakke en arme Palestijnen.

Nu zijn we dus weer terug bij 'ons' onderwerp. Ook op de radio ging het na het gesprek met de hoogleraar weer over alledaags nieuws, een nieuwe poging van de Arabieren uit de Gazastrook om het grenshek te doorbreken, en de raketten van Hamas.

Voetbal is geen slechte zaak. Het doet de alledaagse beslommeringen een beetje vergeten en het kan mensen met elkaar verbinden, zoals we gisteren in de video van de dag konden zien. Overigens is het heel goed mogelijk dat de Palestijnse leider Machmoud Abbas en Israëls premier Benjamin Netanyahu elkaar op 15 juli in het voetbalstadion van Moskou ontmoeten, want beide zijn door de Russische president Poetin uitgenodigd. Ik zei het al, voetbal verbindt.

En nu nog een paar woorden bij de titelfoto van vanochtend: die is van het Tel Aviv White Dinner, dat gisteren in Tel Aviv plaatsvond. Dit witte gemeenschappelijke diner vond plaats in het kader van de 'Witte nacht', de ; Laila Lavan', die vandaag in Tel Aviv wordt gehouden. De stad zal de komende nacht niet rusten. Winkels en musea zullen open blijven, en op straat zullen optredens, concerten en party's worden gegeven. Met deze Witte Nacht viert de stad Tel Aviv sinds 2003 dat zij toen door de UNESCO de status van Werelderfgoed verleend kreeg, vanwege de talloze (witte) huizen in de Bauhaus-stijl. Mochten sommige van onze lezers net in Israël zijn, dan is een uitstapje vanavond naar Tel Aviv, de stad die 'nooit slaapt', de moeite waard.

En nu wens ik u een prettige en prachtige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.