Wapen tegen terreur-vliegers; onrust onder Palestijnen

woensdag 27 juni 2018 |  Yochanan Visser
Het Israëlische leger heeft eindelijk een effectieve oplossing gevonden voor de zogenaamde ‘vliegerterreur’ die al honderden hectaren landbouwgrond en bossen in Zuid-Israël heeft verwoest.

Deze oplossing is in eerste instantie ontwikkeld door Rafael Advanced Defence Systems om de toenemende dreiging tegen te gaan van kleine onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) die door Hamas en Hezbollah worden gebruikt om Israël te bespioneren of terreuraanslagen uit te voeren op de Joodse Staat.

Hadashot, een door de staat gefinancierde Israëlische omroep, meldde donderdag dat de IDF het ‘elektronische oog’ is gaan gebruiken om te identificeren waar de brandende vliegers en ballonnen vanuit Gaza worden gelanceerd, en om ze op te sporen voordat ze Israël bereiken.
Het systeem, Sky Spotter genaamd, stelt de IDF in staat om de vliegroute van de terreurvliegers en ballonnen te bepalen en te voorspellen waar ze precies zullen landen. Een groep IDF-medewerkers is nu in staat om brandweerlieden vroegtijdig te waarschuwen, die dan aankomen op de plek waar de ballonnen en vliegers landen voordat ze een grote brand kunnen veroorzaken.
Sky Spotter kan ook kleine Israëlische UAV’s aansturen, die gebruikt worden om de vliegers en ballonnen halverwege hun vlucht naar beneden te halen.
Het systeem zal waarschijnlijk voorkomen dat men overgaat tot een grootschalige militaire operatie in Gaza om een einde te maken aan de ‘vliegerterreur’. De Israëlische luchtmacht (de IAF) en de IDF blijven wel doelwitten van Hamas en de Islamitische Jihad aanvallen als reactie op de georganiseerde pogingen om Zuid-Israël te verbranden.
Dinsdagavond bombardeerde de IAF een auto van een vlieger-terreurcel, waarop Hamas reageerde door twaalf raketten richting Israël te schieten. Drie van hen werden onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem, er werden geen slachtoffers of schade gemeld.

Het Israëlische leger heeft vorige week onthuld dat ‘het lanceren van brandbare en met explosieven beladen vliegers en ballonnen nu een bewuste activiteit is, gepland en uitgevoerd door de terreurorganisatie van Hamas, gericht op Israëlisch grondgebied vanuit de Gazastrook’.
De IDF voegde daaraan toe dat ‘brandstichtende vliegers in grote hoeveelheden en op georganiseerde wijze door terroristen van Hamas worden gemaakt.’

Protesten in de Gazastrook
Hamas heeft ondertussen te kampen met groeiende onrust in Gaza als gevolg van zijn onvermogen om Israël op de knieën te krijgen door de ‘Grote Mars van Terugkeer’. Daarnaast moet noodlijdende economie van de kustenclave verbeterd worden.
Een aantal bewoners van de verarmde Gazastrook is vorige week de straat opgegaan om Palestijnse eenheid te eisen, dat wil zeggen: verzoening tussen Hamas en de centrale door Fatach geleide PA-regering in Ramallah. Het protest werd georganiseerd door ontevreden Palestijnse Arabieren die in Israël gevangen hebben gezeten voor terreur-gerelateerde activiteiten. Ongeveer een jaar geleden stopte de Palestijnse leider Machmoud Abbas met het betalen van maandelijkse toelagen aan deze ex-gedetineerden, die nu eisen dat Hamas de controle over de Gazastrook afstaat aan de Palestijnse Autoriteit.
De protesten werden met geweld uiteengedreven door Hamasleden met keffiyehs en witte honkbalpetten, volgens ooggetuigen kwamen zij uit een moskee. De Hamasleden in burger droegen borden en schreeuwden leuzen tegen PA-leider Machmoud Abbas die, zo zeiden ze, de macht ontnomen moest worden. Toen de demonstranten weigerden zich terug te trekken, vernietigden de agenten van Hamas hun podium en namen ze videobeelden en foto’s van het gewelddadige optreden in beslag.

Hamas ontkende later dat het op gewelddadige wijze een einde had gemaakt aan het protest, dat een week na soortgelijke demonstraties in de Palestijnse steden Ramallah en Bethlehem kwam. Daar werden ze - vreemd genoeg - door de politie van de PA getolereerd en zelfs aangemoedigd. Deze protesten waren meer gericht tegen de heersende clan van Abbas, die er totaal niet in is geslaagd welvaart te brengen in de gebieden die onder zijn controle staan en die de schuld krijgt van de humanitaire ramp in de Gazastrook.
‘Volgens berichten op Palestijnse nieuwssites prezen de demonstranten (in Ramallah en Bethlehem) Mohammed Def (hoofd van Hamas’ militaire vleugel) en riepen zij op tot beëindiging van de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid. Ook riepen zij minachtende leuzen over geweldloze strijd en gaven zij de voorkeur aan een terugkeer naar gewapende strijd,’ berichtte de Israëlische krant Ha’aretz vorige week.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.