Syrische vluchtelingen massaal naar grens met Israël

woensdag 27 juni 2018 |  Redactie Israel Today
Syrische burgers die op de vlucht zijn voor een nieuw militair offensief door hun eigen regering en hun Russische bondgenoten komen massaal naar het gebied langs de Israëlische grens op de Golanhoogten.

Afbeelding: Hoewel Israël officieel in oorlog is, heeft het bij de grensovergang van Quneitra duizenden Syriërs toegelaten, die medische behandeling nodig hadden. Zal de Joodse Staat nu zijn poorten openen voor een veel groter aantal Syrische vluchtelingen? (Foto: Hamad Almakt/Flash90)

Zij zeggen dat het het veiligst is om zo dicht mogelijk bij de Israëlische strijdkrachten te zijn, waarschijnlijk omdat de Syrische dictator Bashar Assad en Rusland ervoor waken Israël verder in de bloedige burgeroorlog van het land te betrekken.

Het regime van Assad heeft de laatste tijd zelfvertrouwen gekregen, nadat het met hulp van de Russen de controle over het grootste deel van Damascus en zijn voorsteden heeft herwonnen.

Nu wil Assad een einde maken aan de officiële rebellie (die grotendeels niets te maken heeft met de strijd tegen ISIS en andere jihadistische groeperingen) door het laatste grote rebellenbolwerk, de Dara'a-regio in het zuidwesten van Syrië, te heroveren. De Dara'a-regio grenst zowel aan Jordanië als aan Israël.

Via Dara'a zijn ruim een half miljoen Syriërs de grens overgestoken om onderdak te vinden in Jordanië. Maar het Hasjemitisch Koninkrijk heeft nu 'niet meer' gezegd. Jordanië heeft deze week zijn grens officieel gesloten voor nog meer Syrische vluchtelingen.

Het was het slechtst mogelijke moment voor de inwoners van Dara'a, omdat het regime en Russische gevechtsvliegtuigen begonnen zonder onderscheid alles wat in zicht was te bombarderen, ter voorbereiding van een grote militaire actie in de regio.

Waseem Kiwan, een inwoner van Dara'a stad, vertelde de AP dat de Russen alles bombarderen, waaronder ziekenhuizen en VN-faciliteiten. Als gevolg daarvan, voelen veel van deze Syriërs nu dat de 'veiligste plaats de grens met Israël is omdat het regime en de Russische vliegtuigen het gebied dichtbij de Israëlische grens niet kunnen aanvallen,' zei Kiwan.

Een andere waarnemer, Qalaat Al Mudiq, plaatste foto's en video's van de gevechten in Dara'a, evenals de migratie van Syriërs naar Israël, naar zijn Twitter-profiel:


Dit is een opmerkelijke ontwikkeling, omdat de meeste Syriërs zijn opgevoed met de overtuiging dat de Israëliërs bloeddorstige en meedogenloze vijanden zijn. Het is duidelijk dat veel mensen dergelijke leugens niet meer geloven, zoals eerder is gebleken uit de vloedgolf van gewonde Syriërs die medische hulp zochten in Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.