Blijft Israël misschien toch lid van de UNESCO?

Wednesday, June 27, 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische ambassadeur bij de UNESCO, Carmel Shama-Hacohen, verklaarde dinsdag dat hij de Israëlische regering zou vragen haar besluit om de culturele organisatie van de Verenigde Naties te verlaten, te heroverwegen.

Afbeelding: het UNESCO-gebouw in Parijs (Foto: Serge Attal/Flash90)

Israël maakte in december bekend, dat het de UNESCO verlaat vanwege zijn voortdurende anti-Israëlische resoluties. Om dezelfde reden hadden de Verenigde Staten enkele maanden eerder al verklaard dat zij zich uit de UNESCO terugtrekken.

Carmel Shama-Hacohen zei dat de houding van UNESCO ten opzichte van Israël de laatste tijd aanzienlijk ten goede is veranderd sinds het aantreden van de nieuwe joodse voorzitster van de organisatie, de Française Audrey Azoulay.

'Ik zal mijn regering voorstellen hun beslissing op zijn minst te heroverwegen,' zei Shama-Hacohen in een telefonisch interview. 'Daardoor zou de datum van terugtrekking, december 2019, misschien met een jaar kunnen worden uitgesteld,' zei hij verder.

Verder verklaarde de Israëlische ambassadeur, dat onder leiding van de nieuwe UNESCO-voorzitster een 'nieuwe wind en nieuwe energie' voelbaar was. Sinds een jaar zijn er zijn geen anti-Israël resoluties meer geweest.
Toch zei hij dat het een wonder zou zijn als Israël in de UNESCO zou blijven. Maar de mogelijkheid daarvoor bestaat

De tegen Israël gerichte resoluties van 2016, volgens welke Israël geen recht heeft op Jeruzalem, en de Tempelberg en de Oude Stad van Jeruzalem zijn uitgeroepen tot heilige plaatsen van de islam, zijn nu geherformuleerd en aangenomen door Palestijnen, Jordaniërs en Israëli's, volgens een bericht van het Franse persbureau AFP.

De twee resoluties bevatten nog steeds de Tempelberg en de Oude Stad van Jeruzalem op hun lijst, maar zinnen waarin Israël een agressor werd genoemd, werden verwijderd.

De voorzitter van de UNESCO, Audrey Azoulay, toonde zich verheugd over deze zeldzame overeenkomst tussen de anders ruziënde partijen. Zij hoopt dat dit een minder gespannen periode mogelijk zal maken en daarmee de UNESCO in staat zal stellen meer te plaatse actief te zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.