Groeten uit Israël – William, een aardige prins

Wednesday, June 27, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vandaag wordt het heet. Dat voelde ik vanochtend al bij mijn dagelijkse ochtendwandeling door de straten van Jeruzalem. Ik ben altijd weer blij dat ik in Jeruzalem ben, en niet in Tel Aviv. Want je hebt hier minder last van de hitte. Wat je op een hete zomerdag in Tel Aviv, en trouwens langs de hele kust, zo uitput, is de relatief hoge luchtvochtigheid. Dan helpt het ook niet dat het in Tel Aviv ietsje koeler' is dan hier in Jeruzalem. En wie het graag nog wat warmer wil hebben, kan vandaag aan het Meer van Galilea, aan de Dode Zee of aan het strand van Eilat zijn lol op, met temperaturen van meer dan 40 graden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met duidelijke temperatuur­stijging. Bovengemiddeld warm, sharav, in de bergen en in het binnenland. Aan de kust broeierig en heet. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zee 41 graden, Be'er Sheva 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 213,625 meter onder ze zeespiegel.

Ook prins William, of nauwkeuriger, de Hertog van Cambridge, leert momenteel de Israëlische zomer kennen. Na ontvangsten bij premier Benjamin Netanyahu en president Re'oeven Rivlin begon het wat meer ontspannen deel van zijn bezoek­programma. Hij reed naar Tel Aviv en bezocgt net de burgemeester van Tel Aviv ron Hulda het Frischmannstrand, waar hij zich met beach­volley­balspeelsters onderhield (zie titelfoto en video). Daarbij leek hij zich nauwelijks om de veiligheids­voorschriften te bekommeren en liep op de mensen af en gaf hun een hand.

Eigenlijk had ik gisteren ook snel naar Tel Aviv kunnen rijden, bedacht ik ineens bij het zien van die foto’s. Maar ik ben helemaal geen type dat achter beroemdheden aanloopt, bedacht ik bij het zien van de foto’s. Maar prins William vind ik op de een of andere manier aardig. Het is net alsof ik hem vanaf zijn geboorte ken. In de media heb ik zijn hele ontwikkeling kunnen volgen. Dat begon al met de bruiloft van zijn ouders.. Toen zijn geboorte en daarna die van zijn broer Harry. Op tv zag je destijds steeds weer nieuws over de koninklijke familie. Ik herinner me foto’s waarop de kleine William en zijn broertje Harry in de paleistuin rondrenden.

Een aardig type, prins William gisteren op het strand van Tel Aviv (Foto: Niv Aharonson/GPO)

De tijd is echt snel voorbijgegaan. William maakte een heel goede indruk. Hij is beleefd en vriendelijk, dan moet je hem haast wel aardig vinden en vergeet je de minder prettige dingen. Zo had het Koninklijk Paleis verklaard dat het om een persoonlijk en niet-politiek bezoek van de prins ging. Anderzijds werd het bezoek aan de Oude Stad van Jeruzalem een bezoek aan 'de bezette Palestijnse gebieden' genoemd. Als dat niet politiek is! Het is niet alleen politiek, het is gewoon grof. Hoe kan het bezoek aan de Klaagmuur worden gezien als een deel van het bezoek aan de Palestijnse Autoriteit, dat vandaag op het programma van de prins staat. Hij zal in Ramallah de Palestijnse baas Machmoed Abbas bezoeken, en vervolgens naar de Oude Stad van Jeruzalem gaan, de zogenaamde 'bezette Palestijnse gebieden'. Maar men wil niets met politiek te maken hebben. Eigenlijk raar. Maar toch is prins William gewoon een aardige kerel. Was ik toch maar naar Tel Aviv gereden.

Overigens ben ik vannacht weer door de Code Rood-app uit mijn slaap gehaald. Ja, in het zuiden klonken vannacht weer de sirenes, maar daarover elders meer. Ik zal nu eerst die app uitschakelen. Jammer dat het zo is.

En ik wens u een prettige een rustige woensdag. Het is bijna weer weekeinde. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.