Demonstrerende Iraniërs: 'Dood aan Palestina'

dinsdag 26 juni 2018 |  Redactie Israel Today
Maandag gingen Iraniërs de straat op in Teheran om te protesteren tegen hun onderdrukkende regime. Zij richtten zich in de eerste plaats op binnenlandse kwesties. Maar raad eens wat ze schreeuwden over het Israëlisch-Palestijnse conflict? 'Dood aan Palestina' in plaats van 'Dood aan Israël', wat ze zo lang moesten roepen van de ayatollahs.

Jarenlang waren de enige beelden demonstrerende Iraniërs die goedgekeurd waren voor uitzending, die van Iraniërs die de Joodse Staat vervloeken. Maar al even lang herinnert de oudere generatie Israëli's iedereen eraan dat de bevolking van Iran voorheen hun warmste bondgenoten in de regio waren. Met andere woorden, die anti-Israël demonstraties in Teheran weerspiegelden meer de agenda der ayatollahs dan de echte gevoelens van de meeste Iraniërs.

Aanleiding voor de protesten van maandag, die op verschillende plaatsen gewelddadig werden, was de instortende economie van Iran, wat het gevolg is van een uitdagend nucleair programma en de niet-aflatende Iraanse steun voor regionale terroristische organisaties.

Bij de belangrijkste begunstigden van het Iraanse beschermheerschap zijn de Libanese militie Hezbollah en de Palestijnse terreurgroep Hamas, die beide zijn opgericht voor de vernietiging van Israël.
De Iraniërs hebben er genoeg van dat hun regime hen betrekt in conflicten waarin zij geen belang hebben, ten koste van de economische welvaart van het land.

Op sociale media geposte video's lieten de demonstranten slogans scanderen zoals 'Dood aan Palestina', 'Nee tegen Gaza, nee tegen Libanon' en 'Verlaat Syrië verlaten en denk aan ons'.

Veel Israëlische functionarissen, waaronder premier Benjamin Netanyahu, blijven ervan overtuigd dat indien het regime van de ayatollahs zou vallen, Iran weer een nauwe en sterke bondgenoot van de Joodse Staat zal worden, zoals het was voorafgaand aan de Islamitische Revolutie in 1979.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.