Israël wil haven voor Gaza inrichten op Cyprus

dinsdag 26 juni 2018 |  Redactie Israel Today
Volgens berichten in de media wil Israël een haven bouwen op Cyprus, waar schepen zullen aanleggen om goederen te leveren die bestemd zijn voor de Gazastrook. Deze goederen worden dan op kleinere schepen geladen, die ze vervolgens naar de Gazastrook brengen, waar geen zeehaven is waar grotere schepen kunnen aanmeren.

Afbeelding: Een Turks schip met hulpgoederen voor de Gazastrook, dat de haven van Ashdod binnenvaart (Foto: Flash90)

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft tijdens zijn bezoek aan het eiland overeenstemming over het havenplan bereikt met de Cypriotische president Nicos Anastasiades. Met dit plan wil Israël de levensomstandigheden van de inwoners van de Gazastrook verbeteren, zonder de eigen veiligheid in gevaar te brengen.

Israël zal een controlemechanisme gebruiken om de door de schepen geleverde goederen te controleren, om ervoor te zorgen dat Hamas de nieuwe haven niet kan misbruiken voor het smokkelen van wapens naar de Gazastrook. Ook is aan de inrichting van de haven een voorwaarde verbonden: Hamas moet de lichamen van twee soldaten Oron Shaul en Hadar Goldin aan Israël overdragen en twee Israëlische burgers vrijlaten die door Hamas worden vastgehouden.

Binnen twee weken moeten werkgroepen worden gevormd en na drie maanden moet het bouwplan van de haven worden ingediend. Het plan voor de haven zal vervolgens rechtstreeks aan de mensen in de Gazastrook worden gepresenteerd, buiten Hamas om. 'We zullen dit programma met de voordelen openlijk op tafel leggen en tegen de burgers van de Gazastrook zeggen: "Dit alles is mogelijk en dat is de prijs. Neem het of laat het",'zei een lid van de Israëlische veiligheidsdienst.

Bovendien heeft de Israëlische regering ermee ingestemd om met de Amerikanen samen te werken aan een plan om de situatie in de Gazastrook te verbeteren. De strategie achter dit plan is om Hamas in het nauw te drijven en te dwingen om aan het volk uit te leggen waarom die het herstel van de Gazastrook verhindert door te weigeren dringend noodzakelijke hulp te aanvaarden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.