Prins Willem begint bezoek aan Israël in Yad Vashem

Tuesday, June 26, 2018 |  Redactie Israel Today
Prins William, de hertog van Cambridge, begint vandaag zijn bezoek aan Israël. Maandagavond landde hij op de luchthaven Ben Goerion, waar hij werd ontvangen door de Israëlische minister van Toerisme Yariv Levin.

Vanochtend bezocht de prins het Holocaust Museum Yad Vashem, de eerste stop van zijn korte bezoek aan Israël. Daar ontmoette hij overlevenden van de Holocaust en legde een krans ter nagedachtenis aan de zes miljoen Joden die door de nazi's waren vermoord.
Bij zijn bezoek aan het Holocaust museum werd prins William begeleid door de Britse opperrabbijn Rabbi Ephraim Mirvis

Prins William bij zijn aankomst in Yad Vashem (Foto: Yonatan Sindel Flash90)

Later zal de prins premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara ontmoeten en ook ontvangen worden door de Israëlische president Re'oeven Rivlin, en hij gaat vervolgens naar Tel Aviv (zie programma). Prins William bezoekt tijdens zijn verblijf ook de Palestijnse leider Machmoud Abbas in Ramallah en vliegt donderdag terug naar Londen.

Jeruzalem 'Bezet Palestijns gebied'?
De formulering van het officiële programma, die werd gepubliceerd door Kensington Palace, heeft de Israëlische functionarissen behoorlijk geërgerd. Volgens de routebeschrijving zal Prins Willem, wanneer hij de Oude Stad van Jeruzalem en de heiligste plaats van het Jodendom bezoekt, dit doen in de 'bezette Palestijnse gebieden'.

'Verenigd Jeruzalem is al 3000 jaar de hoofdstad van Israël en geen enkele verstoring in de reisroute kan die realiteit veranderen,' benadrukte de minister van Jeruzalemse Zaken Ze'ev Elkin.

De Britse ambassadeur in Israël, David Quarrey, verdedigde de bewoording van de routebeschrijving door verslaggevers te vertellen dat 'alle terminologie die in het programma werd gebruikt consistent was met de jarenlange praktijk van Britse regeringen. Het is in overeenstemming met het beleid van de Britse regering.'

Quarrey benadrukte verder dat Prins Willem geen politieke figuur is, en dat zijn bezoek niet politiek van karakter is. Toch waren veel Israëliërs ontstemd, dat de Britse regering ervoor koos om de bewoording van de route van de prins te gebruiken om het punt naar voren te brengen dat zij de Joodse soevereiniteit over Jeruzalem niet accepteert.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.