Groeten uit Israël – Tel Aviv is niet zo tolerant als het lijkt

Tuesday, June 26, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

De rit naar Jeruzalem duurde vanochtend precies 28 minuten, minder dan een half uur. Dat is gewoon de beloning voor het feit dat ik vanochtend al om kwart voor zes van thuis ben vertrokken. Op de wegen was het betrekkelijk rustig, vooral bij de toegang naar Jeruzalem, waar je anders ook wel een half uur kunt stilstaan als je later bent vertrokken.

Vanwege het zomerse weer merk je helemaal niet dat het nog zo vroeg is. Bovendien zijn de wegen rond Jeruzalem ’s ochtends al flink druk. Ik ben dan ook niet de enige de begrepen heeft dat het de moeite waard is om wat vroeger op te staan.

Wat het weer betreft, dat is nog steeds stabiel. De komende dagen zal het duidelijk warmer worden, vooral ’s ochtends; er is weer een hittegolf op komst.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met een verdere lichte stijging van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 213,625 meter onder de zeespiegel.

Tel Aviv geldt als een zeer tolerante stad, waar iedereen kan leven zoals hij wil. Tel Aviv geldt onder meer als de meest tolerante stad voor homoseksuelen. De stad staat voor iedereen open. De burgemeester, Ron Huldai, is daar bijzonder trots op. Een paar dagen geleden berichtten de media over een strijd in Tel Aviv met de organisatoren van een manifestatie. De tolerantie van de stad werd op de proef gesteld. En het lijkt erop dat toch niet iedereen zo in de stad zo kan leven als hij graag zou willen.

Waar ging het over? Om een manifestatie van de orthodox-Joodse Chabad op het Rabinplein in Tel Aviv. Omdat bij de manifestatie mannen en vrouwen gescheiden zouden zitten, zoals dat bij orthodoxe Joden gebruikelijk is, verbood het stadsbestuur van Tel Aviv het evenement. De stad staat geen evenementen op publiek terrein toe waarbij de geslachten gescheiden moeten zitten, aldus verdedigde de stad zijn beslissing.
Dan moest een rechtbank beslissen of het evenement door mag gaan of niet. De organisatoren verzekerden dat er wel een scheidingswand zal zijn, maar dat niemand gedwongen wordt om op een bepaalde plaats te gaan zitten. Daarom gaf de rechtbank de Chabad-groep toestemming om het evenement door te laten gaan, zeer tot teleurstelling van veel 'strijders voor mensenrechten' uit Tel Aviv. Ook het stadsbestuur zei nog eens dat ze voortaan geen evenementen meer zullen toestaan waarbij mannen en vrouwen gescheiden van elkaar zitten.

Eergisteren vond de bijeenkomst dan plaats. De orthodoxe vrouwen en mannen zaten daar waar ze het ’t prettigst vonden, gescheiden van elkaar, want dat is een deel van hun leefwijze.

Vrouwen en mannen gescheiden tijdens het evenement op het Rabinplein in Tel Aviv (Foto: Yehuda Haim/Flash90)

Dat niet iedereen in Tel Aviv, de tolerante stad, welkom is, was dan ook helaas te zien aan het feit dat sommigen het evenement niet wilden accepteren, want ze vechten immers voor de mensenrechten, voor de vrijheid, tegen de discriminatie van vrouwen. Dat klinkt toch correct, nietwaar? Dus protesteerden ze tegen het evenement en trachtten het te verstoren. Die indruk had ik althans.

Protest tegen de bijeenkomst van de orthodoxe Chabad-Joden.

Ik hoop dat u me niet verkeerd begrijpt, beste lezer. Natuurlijk ben ik ook tegen het achterstellen van vrouwen. Maar wij moeten ook leren anderen te accepteren. Waarom mogen homoseksuelen vrij over de straten van de stad lopen en demonstreren, wat ook helemaal OK is, maar mogen strenggelovige Joden er niet naar hun geloof leven? 'Leven en laten leven' is altijd al mijn devies geweest. Zolang een anders-denkend of anders-gelovend persoon mij niet zijn levenswijze wil opdringen, mogen wij dat van onze kant ook niet doen. Wat is er dan zo verkeerd aan dat Chabad dit evenement heeft georganiseerd? Tel Aviv is blijkbaar toch niet zo tolerant als ze zich altijd voordoen.

De scheiding van vrouwen en mannen is ook helemaal niet iets nieuws. In zwembaden bijvoorbeeld zijn er altijd tijden waarom gescheiden gezwommen kan worden. En ik vind dat ook geheel in orde. Hier in Jeruzalem kun je binnenkort weer schaatsen, en ook daar zullen tijden zijn dat mannen en vrouwen gescheiden plezier kunnen maken. Want anders zouden ze er vanwege hun geloof niet aan kunnen meedoen.

Iedereen kan deze zomer weer ijspret hebben in de Pais Arena in Jeruzalem.

Dus als we het als Joden onder elkaar niet eens worden, hoe zouden we dan überhaupt in staat zijn om ooit vrede te bereiken? Tolerantie moet in beide richtingen gaan, dat zullen sommige Tel-Avivers volgens mij nog moeten leren.

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.