Vanavond landt Prins William in Israël

Monday, June 25, 2018 |  Redactie Israel Today
Voor de allereerste keer zal maandagavond een lid van de Britse koninklijke familie de Staat Israël officieel bezoeken. Rond 18:20 uur lokale tijd wordt Prins William verwacht op de luchthaven Ben Goerion.

Dan gaat men naar Jeruzalem, naar het beroemde King David Hotel. William zal tijdens zijn hele verblijf in dit hotel in Jeruzalem wonen.
In de tijd van het Britse Mandaat waren in dit hotel een aantal afdelingen van de mandaatsregering gevestigd, waarop de door Menachem Begin geleide Joodse ondergrondse organisatie 'Irgun' op 22 juli 1946 een bomaanslag pleegde.

Dit is het eerste officiële bezoek van de Britse koninklijke familie. De vader van William, prins Charles, was aanwezig bij de begrafenissen van de voormalige Israëlische premiers Yitzhak Rabin en Shimon Peres.

Prins William, die de titel hertog van Cambridge heeft, zal na zijn bezoek aan Jordanië (zie video) uit Amman naar Israël komen, waar hij door de Israëlische minister van Toerisme Yariv Levin en het Knessetlid Amir Ohana zal worden ontvangen.
De planning van het bezoek is zeer krap en begint morgenochtend met een bezoek aan het Holocaust Museum Yad Vashem. Aansluitend zal de Prins een ontmoeting hebben met premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw in de residentie van de premier. Daarna staat een ontmoeting met de Israëlische president Reuven Rivlin op het programma.

In de middag zal Prins William een ​​voetbalwedstrijd bijwonen met Joodse en Arabische kinderen. Prins William is de voorzitter van de Engelse voetbalbond, de Football Association (FA).
Daarna gaat de reis verder naar Tel Aviv, waar de prins beachvolleybalspelers zal ontmoeten op Frishman Beach en ook de badmeester zal bezoeken in zijn cabine.
s Avonds vindt er een ontmoeting plaats met het personeel van de Britse ambassade in het huis van de ambassadeur in Ramat Gan.

Na de nacht in Jeruzalem begint de woensdag ook in Tel Aviv, waar Prins Willem een wandeling maakt over de Rotshild Boulevard en bij een drankje in de oudste kiosk van de stad de winnares van het Eurovisie Songfestival, Neta Barzilai, ontmoet. Daarna maakt hij kennis met Israëlische startups. Het bezoek aan Tel Aviv werd afgesloten met een kop koffie en een ontmoeting met sociale organisaties op het dak van het historische 'Bet ha-Ir' dat indertijd het stadhuis van Tel Aviv was.

Prins William reist woensdagmiddag naar Ramallah, waar hij wordt ontvangen door de Palestijnse leider Machmoud Abbas. Daarmee begint zijn bezoek aan de 'bezette Palestijnse gebieden', zoals de Britse koninklijke familie die noemt, wat in Israël veel kritiek opleverde.

Op donderdag zal de prins de Oude Stad van Jeruzalem bezoeken, zonder Israëlische begeleiding. William zal ook de Olijfberg en het graf van zijn overgrootmoeder bezoeken. Dan zal hij naar de Westelijke muur gaan. Het bezoek aan de Oude Stad van Jeruzalem valt ook onder de categorie 'Een bezoek aan de bezette Palestijnse gebieden'. Daarna vliegt prins William terug naar Londen.

Het bezoek aan het Midden-Oosten werd geïnitieerd door de grootmoeder van de prins, Koningin Elisabeth. Het Britse koningshuis probeert politiek neutraal te zijn, wat in dit geval niet gelukt lijkt. Het bezoek heeft veel politieke betekenis gekregen, omdat het Britse kongshuis de Oude Stad van Jeruzalem niet als een onderdeel van Israël maar als 'bezet Palestijns gebied' beschouwt. Niettemin is men in Israël tevreden, op de 70e verjaardag van de Staat Israël door dit bezoek de erkenning van het Britse koningshuis te krijgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.