Bescherm onze soldaten tegen onszelf!

maandag 25 juni 2018 |  Tzvi Sadan
Elke beweging die een Israëlische soldaat maakt, wordt onder een vergrootglas gelegd. Zelfs de kleinste overtreding van een soldaat leidt tot gerechtelijke vervolging. Een Israëlische soldaat moet tegenwoordig rekening houden met even groot gevaar vanuit eigen gelederen.

Israëlische soldaten moeten tijdens confrontaties met Palestijnen bijzonder voorzichtig zijn, want ze worden scherp in de gaten gehouden. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Het gebeurt regelmatig dat soldaten uit angst om iets verkeerds te doen, terughoudend zijn in conflictsituaties. Hierdoor reageren ze soms te laat of helemaal niet. Aan deze ongewenste situatie moet iets worden gedaan.

De 54-jarige luitenant-kolonel buiten dienst, Eyal Platek, komt de soldaten nu te hulp. Platek is niet bekend in Israël, maar eigenlijk zou hij veel vaker in beeld moeten zijn, want hij biedt als advocaat soldaten pro Deo rechtshulp. Je zou verwachten dat de media geïnteresseerd zijn in het door Platek geschreven wetsvoorstel ‘Wet op immuniteit voor veiligheidsmensen in actie’. Maar tot op heden heeft geen enkele televisiezender hem geïnterviewd. Eyal Platek is, als verdediger van mensen die zorgen voor de veiligheid van Israël, gewoon niet interessant genoeg voor de overwegend linkse media in Israël. Met grote passie zet hij zich ook in voor minderheden in Israël, zoals de Ethiopische Joden en de christen-Arabieren in Israël.

Israel Today: Maakt de rechtshulp die u soldaten biedt deel uit van uw werk voor het leger?
Platek:
Nee, Het leger beschouwt mij eerder als stoorzender. Ik heb de stafchef van het leger bijvoorbeeld geschreven dat hij in zijn toespraak op Onafhankelijkheidsdag alleen Joden, bedoeïenen en druzen herdacht, maar christenen en moslims oversloeg.

U verleent soldaten rechtsbijstand. Hoe bent u daartoe gekomen?
De aanleiding daartoe diende zich zes maanden na IDF-operatie ‘Sterke Rots’ aan. Ik kreeg een telefoontje van onderofficier Chalachew Mekonen. Hij werd onderscheiden voor de redding van de ontvoerde soldaat Hadar Goldin. Mekonen probeerde al jaren zijn broer van Ethiopië naar Israël te krijgen. Met mijn hulp duurde het nog een jaar om hem naar Israël te krijgen, hoewel de regering in 2015 had besloten dat alle negenduizend achtergebleven Joden binnen vijf jaar uit Ethiopië zouden worden over gevlogen. (...)

U hebt uw wetsvoorstel ‘Wet op immuniteit voor veiligheidsmensen in actie’ aan de Knesset voorgelegd. Was het niet de taak van de regering om daar iets aan te doen?
Ik heb me ook afgevraagd waarom niemand daar eerder aan had gedacht. In ieder geval is het zo dat de juridische bescherming van Israëlische soldaten al tientallen jaren achterloopt. Een dergelijke wet ontbreekt ten enen male. Ik denk niet aan algehele immuniteit, maar aan een wet die iemand onschuldig houdt tot het tegendeel is bewezen. Maar nu worden soldaten aangeklaagd voordat er überhaupt gedegen onderzoek is verricht. Deze willekeur moet stoppen.

Binnen het Israëlische militaire strafrecht wordt een soldaat onmiddellijk in staat van beschuldiging gesteld, alleen maar om de wereld te tonen dat Israël een rechtsstaat is.
Ik keur dat af. Heel wat soldaten wachten vier jaar na operatie ‘Sterke Rots’ nog steeds op hun openbare hoorzitting. Dat betekent dat de advocaat-generaal nog niet heeft besloten wat hij met ze wil doen. Het is toch niet normaal dat deze zaken vier jaar achter lopen en het leger vandaag nog steeds niet weet of en hoe ze deze militairen moet waarderen. Dit schaadt het moreel van de manschappen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.