Groeten uit Israël – Joden discrimineren Judeërs?

Monday, June 25, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De zomer lijkt nu definitief de baas te zijn geworden over het weer, dat nauwelijks verandert. Elke dag is het gewoon alleen maar warm, soms wat meer, soms wat minder. Daarom zijn de weerberichten nu steeds erg kort.
De ochtendfiles zijn hier in Israël een onderdeel van het dagelijks leven, waar je gewoon aan moet wennen wanneer je later dan anders naar Jeruzalem rijdt, zoals ik de afgelopen twee dagen deed. De dagindeling is nu in de zomervakantie net iets anders dan anders. Maar ik ben blij dat ik normaliter altijd tegen zeven uur in Jeruzalem aankom, want voor de laatste 3 kilometer heb je dan geen 20 minuten nodig, zoals toen ik vanochtend vroeg de stad binnenreed.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het meer van Galilea is tweeënhalve centimeter gedaald en staat nu op 213,615 meter onder de zeespiegel.

Vanmorgen vroeg had ik door de files weer wat meer tijd dan anders voor de ochtend­nieuws­berichten op de radio. Een van de berichten is me in het bijzonder bijgebleven. Dat men in Europa de Israëli's uit Judea en Samaria benadeelt, is ons helaas al bekend. Goederen die uit deze regio komen, moeten van de EU als zodanig gekenmerkt worden. Ook worden Israëlische bedrijven die in Judea en Samaria werkzaam zijn, in Europa geboycot, of er wordt daartoe opgeroepen. Zo moest het Israëlische bedrijf Soda Stream, dat frisdrankmachines maakt, zijn vestiging van Ma'ale Adumim naar de Negev bij Be'er Sheva verhuizen. 74 Arabische medewerkers verloren daardoor hun baan. Waarlijk een groot 'succes' van de zo over vrede bezorgde Europeanen. Meer dan twee jaar geleden moesten de Israëlische medewerkers afscheid nemen van hun Arabische collega’s.

Het discrimineren van de in Judea en Samaria wonende Israëli's komt alleen maar uit het buitenland, heb ik altijd gedacht. Maar ik vergiste me. Op de radio werd bericht over een gezin uit Judea dat een nieuwe wasmachine had gekocht. Ze hadden maar één probleem: niemand wilde hun nieuwe machine thuis bezorgen.
Een ander gezin uit Maale Michmash, iets ten noordoosten van Jeruzalem, in Samaria, had meer geluk. Ze kregen een nieuwe machine thuisbezorgd, maar de firma was niet bereid om een monteur te sturen om de machine deskundig aan te sluiten. En waarom niet? Omdat ze aan de andere kant van de Groene Lijn woonden. Veel bedrijven zijn bezorgd voor de veiligheid van hun medewerkers. Eigenlijk absurd, als je je realiseert dat de zwaarste terreuraanslagen in Tel Aviv en Jeruzalem binnen de groene lijn plaatsvonden.

Nu moet er een eind worden gemaakt aan deze absurde situatie. Op de radio werd vandaag bericht dat er de komende maand een verordening van kracht wordt, die Israëlische bedrijven en leveranciers verplicht om aan te geven of ze naar Judea en Samaria leveren en technici sturen of niet. Dat moet de potentiële klant vóór de aankoop duidelijk worden gemaakt. Wie zich niet aan deze regeling houdt, moet rekening houden met flinke boetes. Deze wet werd een jaar geleden al door de Knesset aangenomen, maar nu treedt hij eindelijk in werking. Ik kan alleen maar hopen dat deze nieuwe bepaling nu ook werkelijk effectief zal zijn. Want hoe kunnen wij van de wereld verlangen dat ze Judea en Samaria niet boycotten, als zelfs Israëlische firma’s het eigenlijk wel doen, wanneer ze weigeren daar hun service te bieden.

Overigens bestaat ook binnen Israël, dus binnen de groene lijn, recht op schadevergoeding wanneer een technicus niet op de afgesproken tijd verschijnt. Want vaak moet men vrij nemen van zijn werk om op de afgesproken tijd thuis te kunnen zijn. En als de technicus dan niet komt, is er een vakantiedag geheel voor niets verloren gegaan. Zou dat misschien de reden zijn dat ik tot nu toe nog steeds geen monteur voor onze airco heb besteld?

En nu wens ik u een prettige maandag en een goed begin van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.